– Det var ikke langt unna at hele bussen hadde velta. Om det hadde skjedd, er det garantert mange som hadde blitt skada, og nyheten hadde gått verden rundt. Tenk så dårlig reklame det hadde vært for Ålesund, sier en frustrert leder i Aksla Vel, Arnstein Eide.

Ifølge Eide er slike episoder helt dagligdagse.

– Det er bare å ta seg en tur opp bakken når som helst på dagen, så går det ikke lang tid før man kommer over en slik situasjon. Det er altfor stor trafikk, ikke bare av busser, men også av campingvogner, personbiler, syklister og gående –og mange kjører altfor fort. Her er man nødt til å gjøre noe, for slik det er nå, er det helt uforsvarlig, mener han.

– Smal og dårlig vedlikeholdt vei

Videre mener han at veien opp til Aksla ikke er i god nok stand til å tåle de store bussene:

– Når vi i Aksla Vel kjører opp biler med materiell, ser vi at veien innimellom gir etter når de store bussene passerer. Langs store deler av strekningen oppover fjellet er veien så smal at bussene er nødt til å kjøre ut av veibanen for å kunne passere hverandre. I tillegg er veien så nedkjørt og full av hull at jeg er sikker på at dersom den hadde vært privateid, så hadde offentlige myndigheter stengt den på dagen. Og veien blir faktisk dårligere og dårligere fra dag til dag, sier Eide.

– Turistene er velkomne

Til slutt vil han gjerne presisere at verken han eller Aksla vel har noe imot turistene:

– Alle turistene er hjertelig velkomne! Men vi er nødt til å organisere trafikken på en annen måte enn vi gjør i dag, poengterer Arnstein Eide.

Slik svarer kommunen:

Og slik svarer busselskapet:

Politiet på ferie

AESby.no har prøvd å spørre politiet i Ålesund om de har planer om fartskontroller på Akslaf framover og om når de hadde kontroll der sist. Svaret var at vedkommende som kan svare på slike spørsmål, er på ferie.