«A Human Postion» er ålesunderen Anders Emblems andre spillefilm – og for andre gang har han med seg bysbarnet Amalie Ibsen Jensen i hovedrolla.

– Utgangspunktet for filmen var nok en følelse av urettferdighet. Så har jeg brukt de mulighetene jeg har her jeg bor, lagt til stein for stein og bakt inn ulike ideer som jeg syntes passa, sier regissøren.

Om handlinga i filmen forteller han at hovedpersonen, Asta, er en journalist i en lokalavis. Det er noe som tynger henne, og hun befinner seg i en melankolsk stemning. Hun prøver å finne tilbake interessen for jobben, samtidig som hun også forsøker å få det til å fungere med samboeren sin. En dag kommer hun over en historie som vekker henne – om en asylsøker som har blitt tvangsutsendt.

Kunstnerisk basis

Den første spillefilmen til Anders, «Skynd deg sakte», handla om ei jente på Nordøyane som passa på sin psykisk utviklingshemma bror. Filmen fikk god mottakelse, noe som inspirerte til å lage flere.

Anders er filmviter av utdanning, og det å lage film er foreløpig noe han gjør på hobbybasis. Filmene er laga på lavt budsjett – og han har heller ikke noe ønske om å lage film med store penger i ryggen:

– Jeg er ikke interessert i å lage kommersiell film. Det jeg ønsker, er å lage film som har en idealistisk og kunstnerisk basis – men uten at det blir smalt og eksperimentelt. Dessuten tar det fryktelig mye tid å få inn penger til å lage kommersielle filmer, og jeg vil heller bruke tida på å lage film med det jeg har tilgjengelig, forklarer han.

Ut i verden

I januar var «A Human Position» åpningsfilm ved Tromsø Internasjonale Filmfestival, TIFF, som er Norges største filmfestival. Der ble filmen godt mottatt, og Anders fikk positive tilbakemeldinger fra alt fra vanlige kinogjengere til kulturministeren. Kort etter var filmen invitert til en stor, internasjonal filmfestival i Rotterdam i Nederland, men festivalen ble avlyst på grunn av pandemien.

– Det var synd at festivalen ble avlyst, men æren over å ha blitt invitert er uansett like stor, sier Anders.

I slutten av måneden skal «A Human Position» vises i hovedprogrammet til den store filmfestivalen Jeonju i Sør-Korea, og til høsten skal den til flere andre internasjonale filmfestivaler.

Førpremierer

Fra 15. mai settes den opp på flere kinoer rundt om i landet, men først blir det førpremierer på Sunnmøre. På fredag vises filmen i Sykkylven, og på lørdag på Parken kulturhus. Da kommer både regissør Anders Emblem og skuespiller Amalie Ibsen Jensen for å snakke litt om filmen før den vises. Også Brattvåg, Fosnavåg, Stranda, Ørsta og (sannsynligvis) Moa skal også ha førpremiere på «A Human Position».

Sunnmørsmøbler

At den første førpremieren blir i møbelbygda Sykkylven, er ikke helt tilfeldig:

– Filmen bruker stoler metaforisk, og vi har med en del gamle sunnmørsmøbler. Dessuten er den kvinnelige samboeren til Asta møbelsnekker, forklarer Anders.

«A Human Position» er for øvrig tatt opp i Ålesund og har med en del miljøskildringer fra byen.