Dagen etter hun har kommet hjem fra filmfestival i den baskiske byen San Sebastian, kan hovedrolleinnehaver Amalie Ibsen Jensen fortelle at «Human position» ble tatt godt imot på filmfestivalen i den baskiske kystbyen San Sebastian:

– Det var kjempespennende og så gøy! Med mye mer glam enn vi er vant til på festivaler i Norge, og med store kjendiser som Penelope Cruz – pluss mange spanske kjendiser som ingen av oss har hørt om, sier Amalie.

Interesse for Ålesund og velferdsstaten

Hun forteller at «A Human Position» ble vist til sammen fem ganger i løpet av festivaluka og ble tatt godt imot. På premieren var det full sal – 250 mennesker.

– På forhånd var vi litt usikre på om filmen var litt for lavmælt for spanjolene, men den falt virkelig i smak hos dem. Flere gav uttrykk for at selv om filmen var tatt opp i Ålesund, så føltes det som den kunne handla om deres egen hjemplass. Dessuten var det mange som var interessert i Ålesund og arkitekturen og kulturen her, sier Amalie.

Etter visningene, forteller hun, arrangerte de spørsmål- og svar-seanser med publikum. Da var det stor interesse for å høre om den norske velferdsstaten og om den er så eventyrlig som spanjolene ofte får inntrykk av. Anders og Amalie svarte da at det er mye som veldig bra, blant anna at vi har en stor grad av trygghet her, men at det er feil som kan forbedres i vårt system også. Det gjelder for eksempel byråkratiet, noe som også er et aktuelt tema i filmen.

Flere internasjonale festivaler

Mens Amalie nå er hjemme igjen i Norge for å jobbe – hun er på turné med Riksteatrets nye barneforestilling om Detektivbyrå nr. 2 – er regissør Anders Emblem klar for å følge «Human Position» på flere festivaler, forteller hun.

– Anders skal straks dra til en stor filmfestival i Chicago, og deretter skal han til Mexico City. Litt seinere følger Gent i Belgia og trolig minst en til festival i Europa. Dessuten vises filmen på en festival i Japan nå, men der er han bare med på storskjerm. Japanerne er faktisk enda mer glad i filmen enn spanjolene! Det har trolig med at Anders er veldig inspirert av noen japanske regissører, så de kjenner igjen litt av uttrykket. Dessuten er det en katt med i filmen, og japanerne elsker katter!

På vei til strømmetjeneste

For dem som ikke allerede har fått med seg «A Human Position» her hjemme, kan det bli vanskelig å få sett den på kino. Men mandag 26. september vises den på den skeive filmfestivalen Fusion Film Festival i Oslo. (Hovedpersonen i filmen har jente-kjæreste – uten at dét gjøres til et poeng i seg selv.)

Det er også på gang en avtale om å få vist filmen på en strømmetjeneste, opplyser Amalie Ibsen Jensen – samtidig som hun understreker at det er en film som helst bør ses på stort kinolerret.

Her forteller Amalie Ibsen Jensen og Anders Emblem mer om «A Human Position»: