Gjennom et spleiselag mellom Ålesund kommune og Ålesund havn, har Trafikkservice hatt fire mann på jobb på byfjellet alle dager med stor cruisetrafikk, fra klokken 09.00 til klokken 15.00.

– Vi har to mann ute på Fjellstua og to mann her inne ved Aksla stadion, som passer på at ikke for mange busser slipper ut og at det ikke er for stor trafikk utover, forteller daglig leder i Trafikkservice, John Wikstrøm.

Når mannskapene ved Fjellstua melder at det er nok busser og mennesker der ute, blir andre busser som kommer oppover holdt tilbake og får ikke kjøre ut.

– Vi har ryddet plassen utenfor Aksla stadion og har her venteområder for busser som venter på å kjøre ut. Det betyr at man unngår opphoping av busser og mennesker ved Fjellstua, forteller han.

Her må også bobil- og privatbilister sette fra seg bilen når det er fullt ved Fjellstua. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Parkering ved Aksla stadion

Men det er ikke bare busstrafikken som reguleres ved Aksla Stadion.

– Ålesund kommune har ryddet den gamle grusbanen her oppe og større bobiler blir stoppet og må parkere der. Det må også folk med personbiler når det er fullt på parkeringsplassen der ute, sier Wikstrøm.

Også Jan Honningdal er fra Bytoget er til stede for å påse at togturen går uten komplikasjoner. Foto: Kåre Stig Nøstdal

God turistinformasjon

Men Trafikkservice gjør langt mer enn å holde orden på biltrafikken når de er på jobb her oppe.

– Vi prøver også å rettlede de turistene som kommer hit til fots og på sykkel, og anbefaler de som går å bruke grusveiene utover, forteller han.

Og mens vi står der og prater kommer et ungt, utenlandsk par, som blir anbefalt og ta turen utover via Rundskue. De takket høflig og var svært fornøyde med å få med seg et ekstra utsiktspunkt på turen. De var heller ikke spesielt bekymret over at bakken opp er bratt, og at turen er litt lengre.

Nå advares bilistene om at de er i en 30-sone, både ved Aksla Stadion og lengre nede. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Skiltene er på plass

Og tirsdag kom også de ekstra skiltene Ålesund kommune hadde lovet, på plass.

– Det er 30-sone på hele fjellet, men det er ikke i tråd med veitrafikkloven å sette opp påminnelseskilt om dette inne i sonen. Derfor velger vi å sette opp denne typen skilt, forklarte Tore Rekdal hos Ålesund kommune, da vi snakket med han tidligere i sommer.

En påminnelse om å kjøre forsiktig. Foto: Kåre Stig Nøstdal