1. september i år er det nøyaktig 100 år siden Løvenvold Kino for første gang åpnet dørene for publikum.

– Gjennom alle disse årene har mange mennesker vært innom, og vi tror det er mange som sitter på gode historier om folk, og ting som har skjedd her. Disse vil vi gjerne høre, sier daglig leder ved Løvenvold Theater, Kathrine Synnes Finnskog.

Einar Welle var allerede sist torsdag godt i gang med å fortelle røverhistorier til Ante Giskeødegård, Eva Vinje Aurdal og Anne Berit Støyva Emblem. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Hun poengterer at det er et stort ansvar å skulle ruste opp og forvalte dette stedet videre. Men kjenner også på et stort ansvar ut over det å skulle ta vare på selve bygningsmassen:

– Selvsagt er bygningen viktig, og noe vi nærmer oss med med stor ærefrykt. Men det er også viktig å ta vare på de historiene som finnes herfra. Dette er en viktig del av Ålesund sin kulturhistorie, samtidig som det også representerer en del av identiteten til disse lokalene, understreker hun, og legger ikke skjul på at hun er spent på å få høre hvilke historier som finnes der ute.

Slik er utsikten fra scena i dag. Om noen måneder vil dette synet nok være ganske så innbydende, skal vi tro planene vi har sett. Salen vil totalt få en kapasitet på ca. 270 personer, når den står ferdig. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Håper å rekke 100-årsdagen

– Etter påske stenges den store salen helt, da starter arbeidet med å ta vare på freskene på veggene. Samtidig skal hele bygningsmassen innvendig rustes opp, forteller Synnes Finnskog.

Målet er å bli ferdig til å rekker 100-årsdagen, 23. september. Men før den tid er det mye som skal gjøres.

Det er brødrene Jangaard som eier lokalene og Momentium som skal drifte stedet. Arkitekt André Klevberg har en sentral rolle i renoveringen av lokalene, og kan nok dra store veksler på all den erfaringene han har gjennom blant annet oppussingen av hotell 1904, på andre siden av gata. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Og planene for det nye flerbruksteateret er mange og store, og de involverte har reist mye, både i inn- og utland for å hente inspirasjon.

-Når vi først skal gjøre dette, så skal vi gjøre det skikkelig, sa arkitekt André Klevberg, under omvisningen som ble holdt sist torsdag. Og når vi ser hva de har klart å få til på hotell 1904, er det ingen grunn til ikke å stole på at dette blir bra.

– Nysgjerrigheten rundt hvordan det skal bli er allerede svært stor, men vi ønsker ikke å gå ut med hvordan dette blir seende ut før alt er spikret, forteller Kathrine Synnes Finnskog.

Fra omvisningen sist torsdag Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Et hus for alle

Det skal fortsatt også være kino i lokalene i Løvenvoldgata, men nå legges det opp til å skape en fleksibel sal tilpasset mange ulike arrangement.

– Vi skal i utgangspunktet være et hus for alle, og da mener vi alle, sier Synnes Finnskog.

Planen er at salen skal huse kino for både barn, voksne og pensjonister, men også revyer, konserter og andre arrangement som kan passe i disse ærverdige lokalene.

– Vi har lagt en del planer allerede, men er fortsatt åpne for både ideer og innspill til aktiviteter vi kan fylle salen og de øvrige lokalene med, avslutter Kathrine Synnes Finnskog.

god utsikt fra galleriet. Foto: Anne Solveig Berge Trandal