Og bilbransjen blir ofte brukt som en temperaturmåler på hvordan det står til i økonomien for øvrig.

Statistikken for det totale bilsalget i vårt område i første kvartal 2024, viser en nedgang på ca. 37% sammenlignet med samme periode i fjor. For enkelte bilmodeller er tilbakegangen såpass stor at den i alle fall må gi grunn til en viss bekymring.

Stefan Lausund utenfor det splitter nye anlegget til Auto 8–8 i Breivika. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Fornøyd med salget

Til tross for et litt vanskeligere bilmarked, finnes også de som melder at de er rimelig godt fornøyd om dagen.

En av disse er Auto 8-8 i Breivika:

– Vi ligger tett på 380 solgte biler de første tre månedene i år, og er rimelig godt fornøyd med det, sier Stefan Lausund, avdelingsleder salg hos Auto 8–8 Ålesund.

Han mener at de gjennom den siste tiden, med hyppige renteoppganger, nok har hatt god nytte av at de har importører som hele veien har kunnet bidra med subsidierte rentekampanjer og finansiering med renter på godt under 1%

– Det har nok vært viktig, men det aller viktigste er selvsagt å ha de rette varene i hylla. Akkurat nå ser det ut til at folk bruker litt lengre tid på å orientere seg, og er enda mer opptatt av å ta rasjonelle valg når de skal kjøpe bil. Da har vi nok et utvalg av merker og modeller som ser ut til å fungere godt, forklarer han.

Mot enda lysere tider?

Han ser også ganske så lyst på resten av året.

– Vi har merket en mer positiv holdning hos folk flest, og har virkelig kjent på at ting har begynt å løsne. Særlig etter påske. Kanskje har dette sammenheng med både positive rentesignaler og en mer positiv tone i norske medier, spekulerer Lausund.

Og men en leveringssituasjon fra produsentene som har hengt litt etter, men som nå ser mye bedre og mer stabil ut, ser salgssjefen svært så lyst på månedene som kommer.

Ett merke skinner litt ekstra

Også daglig leder hos Aaland bil, Petter Aaland, er rimelig godt fornøyd med salget om dagen. Men her er det særlig ett merke som står frem positivt:

– Hos oss er det nok salget av MG som er driveren. Med nesten en dobling av salget i første kvartal i år, sammenlignet med fjoråret, har MG kapret 4. plassen over de mest solgte bilene i Ålesund de første tre månedene av året, forteller han.

på plassene foran finner vi Tesla, Toyota og Hyundai.

Også han mener at kombinasjonen rett bil og gode rentekampanjer har vært viktig for det gode salget, men fremhever i tillegg at importøren har vært svært offensiv på markedsføring, både nasjonalt og lokalt.

– Det er ikke tvil om at denne bilen har truffet en nerve i det norske markedet. Det ser vi også på de nasjonale salgstallene der vi finner MG på en 7. plass.

Nytt merke

Fra 1. mai overtar Aaland bil som Opelforhandler i Ålesund.

– Vi føler at vi er inne i en veldig positiv trend akkurat nå, og er selvsagt veldig spent på hva Opel kan tilføre oss, sier Petter Aaland.

Gode salgsteam

Selv om de hos begge forhandlerne er opptatt av å snakke om trender, bilmodeller og rentekampanjer som forklaring på at ting går bra om dagen, har de også en ting til til felles. Både Stefan og Petter er klare på at uten dyktige selgere som faktisk gjør salgsjobben hver dag, hadde ikke dette vært mulig.