Det var i mars i år det ble gjort kjent at Flakk Gruppen hadde overtatt lokalene til Restauranthuset Sjøbua, og ønsket å utvikle stedet til å bli en del av totaltilbudet selskapet allerede hadde på Brunholmen. Og det gikk ikke så fryktelig mange dager før selskapet kunne melde at de hadde ansatt en stjernekokk fra Britannia hotell i Trondheim som kjøkkensjef ved restauranten.

– Vi vet det er store forventninger til oss, men vi er godt forberedt og trygge på den jobben som har vært gjort i forkant. Mer er det ikke mulig å få gjort nå, så da er det bare å krysse fingrene og håpe på at gjestene får god-følelsen når de kommer hit, sier Camilla Espeseth, hotelldirektør ved Hotel Brosundet.

Selv om det er et eget team som skal stå for selve driften av Sjøbua, har folka ved Hotel Brosundet vært sterkt delaktige i «gjenreisingen» av restauranten.

– Sjøbua er jo en del av totaltilbudet vårt ved hotellet, så vi kjenner alle på en viss stolthet når vi nå skal bringe denne tradisjonsrike institusjonen videre, sier leder for forretningsutvikling ved Hotel Brosundet, Christel Furnes Stene.

Camilla Espeseth, Kjetil Henriksen, F&B Manager og Christel Furnes Stene Foto: Kåre Stig Nøstdal

God mottagelse

Og mye tyder på at det er mange som har savnet Sjøbua og har visse forventninger til hva stedet har blitt.

– Responsen før vi åpner vært over all forventning. Vi er per i dag 95 prosent fullbooket frem til jul, forteller Camilla Espeseth.

Hun understreker likevel at det er noen dager der det fortsatt er mulig å få bord før jul.

– Så er det jo ei tid etter jul også, og det kan jo være litt kjekt å gå ut å spise også da, smiler hotelldirektøren.

Kompetansearbeidsplasser

Ålesund er i ferd med å bli en skikkelig restaurant-by. I alle fall om vi skal tro forretningsutvikleren ved Hotel Brosundet:

– Vi ser at mange i vår bransje nå må hente kompetanse fra andre steder i landet, slik vi har gjort på Sjøbua. Og vi er faktisk ganske stolte av å også kunne bidra til at høyt utdannede mennesker velger å flytter til Ålesund for å begynne å jobbe hos oss, sier Christel Furnes Stene.

Kjøkkensjefen

En av disse er kjøkkensjef Øivind Tiller. Både han og samboer Tonje Elisabeth Vatne Fykse, som er ansatt som soussjef ved Sjøbua, flyttet hit fra Trondheim og jobb på tradisjonsrike Britannia hotell.

Fisk på rad og rekke når man kommer inn døra på Sjøbua. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

– Med de mulighetene vi har fått på Sjøbua, var det faktisk en ganske enkel avgjørelse å takke ja til jobben her og å flytte til Ålesund. Og selvsagt var det ikke helt uten betydning at både jeg og Tonje Elisabeth fikk muligheten til å være med å utvikle det nye konseptet ved restauranten, sier trønderen Øyvind Tiller.

Alt fra havet- nesten

Bortsett fra brødet, ostene og en vegetarrett kommer alt som nå serveres på Sjøbua fra havet.

– Det stemmer. Selv den ene kjøttretten vi har på menyen er hentet opp igjen fra sjøen. Vi har nemlig senket kjøttet ned på 95 meters dybde ute i fjorden her og latt det ligge der til mørning over en tid. Og det ble rett og slett helt amazing, gliser en svært fornøyd kjøkkensjef.

Host Jenny Brandal sørger for at alt er på stell. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Et tydelig konsept

Og nettopp ferskt fra sjøen, i tillegg til å bevare og å «finslipe» atmosfæren stedet alltid har vært kjent for, er et stikkord når det kommer til konseptutviklingen ved restauranten.

– Det har selvsagt vært svært viktig for oss å utvikle et tydelig konsept for Sjøbua, som skal være et supplement til de andre spisestedene vi har i området, sier en spent og forventningsfull leder for forretningsutvikling ved Hotel Brosundet, Christel Furnes Stene, kun få timer før den siste prøvemiddagen mandag og den offisielle åpningen onsdag kveld.