- Vi bør arrangere ei felles fylkessamling for alle russ og redusere makten til private russeselskap, mener Kristine Dimmen fra Ungdomspanelet i Møre og Romsdal.

Fylkesutdanningsdirektørene i Norge invitert vgs-elever fra hele landet til konferanse for å gi innspill til ei tryggere og mer inkluderende avslutningsmarkering av 13 års skolegang. Fra vårt fylke deltok blant andre Kristine Hildre Dimmen, elev ved Akademiet vgs. i Ålesund og Rikke Sandnes Frilund fra Ålesund vgs. Begge sitter Ungdomspanelet i Møre og Romsdal.

- Dette er noe jeg engasjerer meg sterkt i. Jeg blir selv russ og vil gjøre det beste mulig for de som kommer etter, seier Kristine, som kommer fra Sula.

Hun vet at mange har følt på utestenging og har hatt negative opplevelser i russetiden.

Fylkestreff

– Mange har nok lyst til til å dra på landsteff i Stavanger, men uten buss er det både dyrt og tungvint. Med et fylkestreff vil det bli lettere for alle å delta og mer økonomisk. Det treng ikke være en stor festival, men et lavterskel tilbud for alle i fylket, er et av innspillene hennes.

Saman med andre innspill skal det brukes inn i arbeidet med å legge en nasjonal strategi for hvordan det kan bli arrangert gode avslutningsmarkeringer i heile landet.

Press fra russeselskap

Strategien må også si noe om de private russeselskapene, som fikk stor plass på konferansen. Kristine mener de starter for tidlig med markedsføringen og utøver press. Hun ønsker at de skal få mindre makt.

Jeg kjenner til at private aktører har sendt ut tilbud om å hjelpe kommende russ å planlegge budsjettet for rus i russetiden. Dette legg et uheldig press, seier hun.

En plass der de ikke blir jaget

Å ha en plass å være ble også løftet frem av flere. Rikke Sandnes Frilund, opprinnelig fra Åndalsnes, mener kommunen må på banen.

– Jeg har ikke tro på at det hjelp å forby hettegensere eller busser, vi må heller bygge relasjoner og lage aktiviteter for alle. Kommunen må legge til rette for russekro der alle kan oppholde seg. Da slipper vi å bruke 100.000 kroner på buss og slipper å bli jaget fra plass til plass, sier hun.

Kristin Glæstad Vonheim, rådgiver i fylkeskommunen og Tove Regine Stranden, som er elev- og lærlingombud i Møre og Romsdal deltok også på konferansen. De støtter mange av de gode forslagene som ble lagt frem.

– Vi ser at det kom mange gode innspill, som kan brukes inn i strategien. Flere ønskte seg også ei tydeligere nasjonal ramme og mer felles feiring for å sikre at alle blir inkludert, sa Stranden

Konferansen som gjekk av stabelen på Gardemoen 19. til 20. oktober, er starten på strategiarbeidet som involverer alle fylkeskommunene. Den ferdige strategien vil legge føringer for ei ny og bedre feiring, avsluttes det i pressemeldingen.