Hvordan kan vi sammen arbeide for å skape ei tryggere og mer inkluderende russefeiring? Nå arrangerer fylkeskommunen sammen med Ålesund kommune, et informasjonsmøte der dette er temaet.

De deltar i møtet

I møtet vil de treffe Minda Myklebust, SLT-koordinator i Ålesund kommune, kompetansesjef Kariann D. Flovikholm Møre og Romsdal fylkeskommune, elev- og lærlingombud, Tove Regine Stranden, rektor ved Spjelkavik vg.s Rune Heggdal, politi og ikke minst russen selv. De vil fortelle om hvordan man sammen skal arbeide for å skape ei tryggere og mer inkluderende avgangsmarkering.

Pilotprosjekt i Ålesund kommune

I møtet vil vi få høre om pilotprosjektet som Ålesund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune nå gjennomfører. Prosjektet skal finne gode tiltak for å gjøre avgangsmarkeringen for elever i videregående opplæring så trygg og inkluderende som mulig.

– Vi har alle sett og hørt om utfordringene knyttet til russetiden. Dersom vi slår alle gode ressurser sammen og vi får de rette tiltaka på plass, vil vi kunne få ei russetid som både er trygg og inkluderende, sier Minda Myklebust, SLT-koordinator i Ålesund kommune.

Blir satset på flere steder

Det skjer mye i mange kommuner i fylket, og tiltak som er gjort ved Atlanten i Kristiansund, har vært en mal for mye av arbeidet som er gjort andre steder. Det er også satt i gang arbeid nasjonalt.

– For at vi skal lykkes er det viktig at alle drar i samme retning. Det er mange som har ei viktig rolle her, blant annet helsevesenet i kommunene og videregående opplæring. Nå er vi i gang, men vi må tenke at dette er nitidig og langsiktig arbeid, sier Myklebust.

Russetiden forsterker utenforskap

Minda Myklebust sier at det å være russ handler om å være en del av noe, og om gruppetilhørighet. Om man ikke har ei russegruppe når man går på videregående, blir det lett for at man får en opplevelse av å stå utenfor.

–Det å kjenne på dette utenforskapet er tungt for mange unge, sier hun.

Russen sier at selv om russetiden er en tradisjon som de ønsker å beholde, ser de at den påvirker både skole- og fritida.

–Å være russ er gøy, men det innebærer også mye stress og mas. Vi ønsker ikke at russetida skal bli øydelagt, men at den blir i litt mer kontrollerte former. For å få til dette ønsker russen hjelp, sier Myklebust.

–Vi ser allerede ei endring ved at skolene har fått skolegensere som mange bruker, og det er laga sosiale arrangement for hele avgangskullet, ikke bare russegrupper, avslutter hun.