Tradisjon tro viser Jugendteateret Putti Plutti Pott på Parken kulturhus i år også. Og som tidligere blir forestillingene delt på to elevgrupper som til sammen skal ha 12 show.

Det er Fride Snipsøyr Holøs, som debuterte i fjor, som er regissør også i år. Fride har selv ti års erfaring som skuespiller i Jugendteaterets tradisjonsrike julesuksess, og har nå to ulike bachelor-grader innen teater i bagasjen. Hun er nå veldig glad for å være i gang igjen.

– Det er kjempestas å igjen skulle være regissør for denne flotte gjengen. Jeg gleder meg til å møte både nye og kjente ansikter, sier Fride.

Johanna Farstad Tunheim (9) (t.v.) og Karoline Standal Bjørdal (10) Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Årets Putti-er

– Ja , vi gleder oss veldig, sa Karoline Standal Bjørdal og Johanna Farstad Tunheim i kor, etter første øving mandag ettermiddag.

Det er to spente og stolte jenter vi møter i Parkgata 18 - lokalene som tilhører Jugendteatret. Johanna er ni og Karoline er ti år. Begge har vært elever ved Jugendteateret i et år nå, men har aldri vært med på Putti Plutti Pott tidligere. Nå er de akkurat ferdig med sin første øving med alle som skal ha en navngitt rolle i oppsetningen.

– Det mest spennende blir å få leve meg inne i rollen og føle at jeg får en ny karakter, sier Karoline Standal Bjørdal.

Etter øvingen er ferdig skal Karoline og Johanna være igjen for å prøve kostymer og bli sminket. Når de har kommet i karakter skal de ta bilder som skal brukes framover.

– Dette er så spennende, for jeg har ikke sittet i en sminkestol før og det blir veldig gøy å få prøve kostymene sier Johanna Farstad Tunheim.

En jublende gjeng som er glad for å endelig være i gang med første øving til årets Putti Plutti Pott. Her er Gr. 1 og Gr. 2 av hovedrollene samlet. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Tonje Aas Molnes er ny koreograf i Putti Plutti Pott. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Jeg har danset siden

Årets nykommer i blant instruktørene er koreograf Tonje Aas Molnes (37). Hun er frilans dansekunster og kommer fra Ålesund. Tonje tok utdannelsen sin ved Bårdar Danseakademi og har også jobbet som danselærer og koreograf på samme danseakademi i flere år. De siste årene har hun bodd litt rundt omkring, men alltid jobbet med dans.

– Jeg flyttet hjemmefra etter videregående og har danset siden, forteller Tonje.

Hun har også bodd fire år i Finland med kjæresten sin, og jobbet da på en sirkusskole og drev i tillegg med danseteater. For to år siden flyttet hun hjem til Ålesund og jobber nå som frilans dansekunstner. Hun har blant annet hatt sin egen forestilling og jobbet som koreograf på Høstscena.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse! Jeg har jo sett på Putti Plutti Pott mange ganger da jeg var liten, men har aldri vært med. Det å bli spurt om å koreografere synes jeg er stort, sier hun.

Vi spør om hun har noen nye tanker om hvordan dansen kan bidra i Nisseland?

– Jeg har lyst til å fokusere mest på kroppen, og hvordan man kan bruke kroppen annerledes innen teater og dans. Men det blir ikke de store merkbare endringene, man skal være litt forsiktig med å endre for mye, sier Tonje.

– Men jeg vil for eksempel få mer bevegelse i reinsdyra, jeg skal prøve å få de til å bli mer «reinsdyr-aktig» i bevegelsene gjennom dansen og koreografien. Men dette er første øving så nå gleder jeg meg bare til å bli kjent med alle og å komme i gang, sier hun.

Anita Jacobsen Marø har vært sminkør i Putti Plutti Pott helt sidne starten. Foto: Privat

Puddermagi

Anita Jacobsen Marø har vært sminkør i Putti Plutti Pott helt siden starten - for over 30 år siden. Hun har blitt kjent med mange barn og unge i byen vår og gleder seg alltid til å møte både nye og kjente ansikter ved starten av en ny sesong.

– Å få møte barn og unge er fantastisk. Det å få lov å bidra og hjelpe dem til å få selvtillit, gi de omsorg og puddermagi inne på sminkerommet, er noe av det beste, sier Anita.

Hvert år står skuespillerene spent utenfor og venter til det blir deres tur til å stige inn i det magiske sminkerommet.

– Jeg er veldig nøye med at hovedrollene har hver sine klokkeslett, og at det da bare er hovedrollene og jeg som er i rommet. Da er det så godt å få lov til å bare overøse dem med masse selvtillit og preppe dem for en magisk kveld på scenen, forteller Anita.

Anita har også jobbet i Oslo og har hatt oppdrag på både Det Norske Teateret og Folketeateret. Nå jobber hun fortsatt frilans og har oppdrag blant annet på Teateret Vårt.

– Det gleder meg å få jobbe med mye forskjellig og med ulike forestillinger. Som maskedesigner er det jeg som setter sminke og streken i samarbeid med kostyme og regissør, avslutter hun.

Anita Jacobsen Marø og kostymedesigner Heidi Kverndokk foran Putti-veggen på Parken kulturhus. Foto: Privat
Fride Snipsøyr Holøs og Vilde Traagstad regi assistent og instruktør ved Jugendteateret. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Alle på bildet i tilfeldig rekkefølge: Gruppe 1:Julenissen: Viggo Solum, Onkel Per: Jesper Olset, Putti Plutti Pott: Johanna Ferstad Tunheim, Petter: Viljar Bell, Pernille: Anneli Hanken, Lille Caroline: Lina Lillerovde, Nissemor: Amalie Humblen, Trultemor: Helle Hjelmstad, Glupe Gløgg: Marte Birkeland Krohn-Dale, Sylte: Vilde Uggedal Johnsen, Kalle: Maria Olave Lillebø Jystad, Palle: Selma Skar Nilssen. Palle: Selma Skar Nilssen, Ekspedisjonssjef: Celine Aarskog Ekspedisjonsjefsassitent: Sverre Teodor Soleng, Jokkum: Sofia Gjerde, Stallnissen (Jokkums assistent): Selma Wattø Aasgaard. Gruppe 2: Julenissen: Viggo Solum, Onkel Per: Benjamin Juliebø Ekelund, Putti Plutti Pott: Karoline Standal Bjørdal, Petter: Leona Ask, Pernille: Pernille Bigton-Nerland, Lille Caroline: Thea Eidem Falkevik, Nissemor: Sunniva Brandal Åsebø, Trultemor: Noa Ingvald Løvdal, Glupe Gløgg: Inga Lill Nydal, Sylte: Ruth Jonsdotter Rafteset Grimstad, Kalle: Mathea Vestre Berge, Palle: Andrine Wiklund Solberg Ekspedisjonssjef: Hedda Ulvestad, Ekspedisjonsjefsassitent: Tonje Aarskog, Jokkum: Daniel Dahle Standal, Stallnissen (Jokkums assistent): Erle Melbye Thingnæs, regissør: Fride Snipsøyr Holøs, regi assistent og instruktør ved Jugendteateret: Vilde Traagstad, kostymedesigner: Heidi Kverndokk, koreograf : Tonje Aas Molnes, sminkør: Anita Jacobsen Marø, avdelingslede Ålesund kulturskole: Annbjørg Skar Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Premieren

Om du vil bli med på jakta etter skjegget til julenissen, så er premieren satt til første adventshelgen. Første forestilling er fredag 1. desember og siste show er søndag 10. desember.

Årets Putti Plutti Pott-elever poserer i karakter. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Anita Jacobsen Marø og kostymedesigner Heidi Kverndokk blir presentert og får hilse på årets elever. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Sniktitt på første øving. Foto: Anne Solveig Berge Trandal
Sniktitt på første øving. Foto: Anne Solveig Berge Trandal