– Det er veldig gøy at jeg endelig har gitt ut et helt album! Jeg prøvde å finne en annen tittel, men det føltes bare rett med «Juarez». For dette er et album som representerer MEG i ulike stadier og veldig ærlig viser hvem jeg er, sier Mariah.

Hun forteller at det har vært en lang prosess fram til albumet var ferdig – mye lenger enn hun hadde tenkt. Forklaringa er at det har skjedd så mye i livet hennes den siste tida:

– Det måtte nye sanger til! Egentlig var jeg nesten ferdig med debutalbumet for lenge siden, men så skjedde det så mye i Argentina, både med min og mannen min sin familie, at jeg var nødt å skrive nye låter for å gjøre det mer relevant for den jeg er i dag.

Argentinsk urbefolkning

Både Mariah og ektemannen hennes, Paolo Abel, tilhører urbefolkninga i Argentina. Men mens Paolo er oppvokst der, ble hun selv adoptert til Nordstrand i Oslo da hun var bare tre måneder gammel. Den biologiske familien sin fikk hun først kontakt med i 2014, da hun var med i TV2-programmet Sporløs.

Etter at Mariah fant den biologiske familien sin, flytta hun til Argentina i noen år og pendla fram og tilbake mellom de to hjemlanda sine. I Argentina opparbeida hun seg en fin musikalsk karriere, og det var der hun traff Paolo. Hun fikk – og har fortsatt – god kontakt med de fleste av de mange søsknene sine, men de biologiske foreldra har hun ikke lenger kontakt med.

Høsten 2021 valgte Mariah og ektemannen å flytte fra Argentina for å slå seg ned på Sula, der de hadde funnet drømmehuset. Derfra har de jobba iherdig med å bygge seg opp en ny musikkarriere i Norge, Mariah som artist, låtskriver og videoprodusent og Paolo som fotograf og bassist; sammen driver de også som DJs og VJs. Dette var de godt i gang med da livet for familiene deres i Argentina brått ble ekstra vanskelig:

Livet i perspektiv

– For noen måneder siden var det flere i familiene våre som mista både vann og strøm i en periode, og deretter skada svigerfar seg i en trafikkulykke og ble ute av stand til å jobbe og tjene penger. Det er slikt som setter livet i perspektiv, og vi har bidratt så godt vi har kunnet med penger for at de skal klare seg, forteller Mariah.

Hun og Paolo bidro med så mye at de selv kom i økonomiske vanskeligheter, men takka være mathjelp fra Røde Kors – og utstrakt bruk av Too good to go! – har de klart seg.

– Vi er utrolig takknemlige for hjelpen vi fikk fra Røde Kors – det må du gjerne skrive, sier Mariah.

Alt som skjedde, førte til at hun dels bytta ut en del låter med helt nye og dels laga nye versjoner av noen av de hun hadde. Blant anna spilte hun inn en versjon av låten «Darling» med et fiolin-soloparti, mens den rolige «Don’t Let Me», som før bare fantes på en musikkvideo, nå fikk plass på albumet.

– Det nye albumet representerer *meg* i ulike stadier. Derfor kunne det ikke bli noen annen tittel enn «Juarez», sier Mariah. Foto: Pressefoto: Wiphala Vibes

Elsker å bo på Sula

Tekstene hennes er både på engelsk, spansk og norsk, men felles for dem er at de springer ut av livet og hverdagen til Mariah:

– Låtene mine handler om livet der jeg er nå – om hva jeg lurer og funderer på. Etter at jeg og ektemannen min dro fra en relativt vellykka musikkariere i Argentina og bestemte oss for å flytte til Sula, spør jeg meg jo om det er her jeg hører til – eller er jeg for annerledes? Samtidig så elsker vi å bo der vi bor, med roen og den nydelige naturen, og ikke minst med den fantastiske vennegruppa vi har fått. Det er ikke det mest flerkulturelle stedet – men det er helt klart det fineste! Så vi trives veldig godt, og akkurat nå er det ingen andre steder vi vil bo enn på Sula, sier hun med begeistring i stemmen.

– En gøyal plass

Mariah er også full av lovord om Fole Festlig, restauranten og utestedet i Vegsundet som tidligere het Rorbua. Der har hun og Paolo opptrådt flere ganger – også med karaoke- og DJ-kvelder. Det er også der hun skal ha slippefest for debutalbumet sitt.

– Fole Festlig er en fantastisk og gøyal plass, nærmest et drømmested med utsikt til fjorden, båtene og fjella, og med et veldig trivelig publikum. Og så har vi blitt tatt utrolig godt imot av de to damene som driver der, roser hun.

Likevel er det ikke tvil om at det å få nok spilleoppdrag er ei utfordring når man bor på Sunnmøre og lever av musikk. Heldigvis for Mariah har hun en del oppdrag i Oslo; blant anna har hun nylig hatt to reggae-utekonserter på Victoria Cafe & Tapas på Nordstrand, i tillegg til at hun har opptrådt på noen eventer. Men å flytte tilbake til hovedstaden, ser hun ikke for seg:

– Nei, det tviler jeg på. Folk i Oslo er så stressa og skal rekke ting hele tida. På Sula prater folk med hverandre på butikken og tar det mer med ro. Det trives vi mye bedre med, sier Mariah Juarez, som gleder seg til å komme hjem igjen til Sula og holde slippekonsert på Fole Festlig 29. juli.

– Det blir spennende å få vist fram de nye låtene mine live, så jeg håper mange kommer og hører på!