Stig van Eijk (til venstre), sammen med ekteparet Mariah Juarez og Paolo Abel, som utgjør DJ-, VJ- og videoprodusentduoen Wiphala Vibes. Foto: privat

Wiphala Vibes er ekteparet Mariah Juarez og Paolo Abel, som siden høsten 2021 har hatt tilhold på Kvasneset i Sula. I tillegg til at de sammen er DJs, VJs og videoprodusenter, er Mariah artist, låtskriver og fiolinist, mens Paolo er bassist og fotograf. Nå gleder de seg til spille en viktig rolle i kulissene for Stig van Eijk når vinneren av den norske finalen i 1999 nå er tilbake i MGP.

– Vi skal både produsere musikkvideoen til MGP-låten hans, «Someday», og lage bakomfilm om ham i løpet av konkurransen, opplyser Mariah.

Det er for øvrig langt fra første gang Mariah og Stig samarbeider:

– Vi har vært gode venner i rundt ti år, fra vi møttes via en produsent i reggaemiljøet, og Wiphala Vibes har produsert flere av musikkvideoene hans. Han har også kora på noen av låtene mine, og vi har planer om å gjøre noe mer sammen som artister seinere, sier hun.

Fra dansepop til reggae

De som bare husker og kjenner til Stig van Eijk fra hans MGP-vinnende dansepop-landeplage, «Living My Life Without You», da han var bare 17 år gammel, har kanskje litt vanskelig for å høre ham for seg som reggae-artist. Men det er en sjanger han har satsa på i mange år nå og som er veldig viktig for ham. Reggae er ikke bare musikk, men også en livsstil og en måte å tenke på, forteller Mariah, som selv hovedsakelig skriver og synger reggae:

– Da NRK tok kontakt med Stig for å få ham med på MGP igjen, stilte han som betingelse at han skulle skrive låten selv, og at det skulle være reggae. Det kravet gikk de med på, så nå blir det reggae i MGP! Det har det ikke vært for mye av gjennom åra, så jeg håper virkelig det norske folk er klare for det og stemmer på ham! Stig er en god låtskriver, og han er veldig god live – faktisk en av de beste jeg vet om, roser Mariah.

Hun forteller videre at «Someday» handler om de store og viktige sakene som preger tida vi lever i, som krig, flyktninger og klimakrise. Men som tittelen antyder, bærer den med seg et håp om at alt en dag skal bli bedre:

– Det er en alvorlig låt med et personlig budskap om at vi alle er mennesker, og at vi må stå sammen og slutte å krige mot hverandre.

Slik er det fortsatt noen av oss som husker Stig van Eijk, da han vant den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1999, bare 17 år gammel, med dansepoplåten "Living My Life Without You". (Skjermbilde fra NRK.no) Foto: nrk.no NRK (skjermbilde fra video)
Stig van Eijk slik han ser ut i dag. Foto: Pressefoto: Alexander Hoogerhuis

Adopsjon og urbefolkning

Navnet på produksjonsteamet til Mariah og Paolo, Wiphala Vibes, kommer for øvrig av et flagg, wiphala, som tradisjonelt har blitt brukt av urbefolkningen i de nordvestlige delene av Latin-Amerika. Flagget finnes i litt ulike fargevarianter, som henspeiler på ulike geografiske områder. Mariah og Paolo hører begge til inka-urbefolkningen i Argentina, men Mariah ble adoptert til Norge da hun var bare tre måneder gammel. Også Stig van Eijk ble adoptert til Norge som liten, ni måneder gammel, fra Colombia, og denne felles bakgrunnen er noe de har snakka mye om.

– Jeg har vært en del engasjert i kampen for rettighetene til de utenlandsadopterte og er veldig glad for at media endelig har begynt å skrive om at ikke alt har gått riktig for seg. Jeg håper virkelig at vi nå får en grundig og uavhengig undersøkelse av hvordan adopsjonen har foregått gjennom åra, sier Mariah.

Stig van Eijk og Mariah Juarez ble kjent med hverandre gjennom reggaen og har vært gode venner i ti år. Foto: privat

Skriver for å fungere

I tillegg til å produsere for andre artister, er altså Mariah også aktiv som låtskriver og artist. For det meste skriver hun reggae, men hun er også innom andre sjangre, inkludert julesanger. I desember holdt hun til og med julekonserter med klassiske og egne sanger – en på Fole Festlig (Rorbua) på Eidsneset og flere i Oslo. Slike julekonserter håper hun skal bli en årlig tradisjon – og hun har et mål om skrive én ny julesang annethvert år.

Mariah skriver og gir ut sanger på løpende bånd, og om kort tid håper hun å ha klart et nytt reggae-album. Der blir det låter både på engelsk, spansk og norsk:

– Å skrive sanger er den eneste måten jeg klarer å fungere på, så jeg skriver hele tida, både om det som skjer i i verden og i livet mitt. Albumet har tatt litt tid, for jeg er en skikkelig perfeksjonist og spiller gjerne inn en låt hundre ganger. Men nå har jeg faktisk klart å gjøre ferdig fire låter på ei uke, så fortsetter det slik, kommer albumet mitt allerede om en måned! Dessuten skal det komme flere musikkvideoer – og noen andre hemmeligheter – og da er det jo en fordel at vi gjør jobben selv, sier Mariah Juarez med et stort smil.

Wiphala Vibes Foto: pressefoto (collage)