Som alltid kan Fjord Cadenza lokke med en rekke store, kjente og anerkjente navn under festivalen. I år kan publikum blant anna få gjenhør med artister som Ole Edvard Antonsen og The Brazz Brothers, som har spilt på festivalen flere ganger før. En fersking i Fjord Cadenza-sammenheng blir den allsidige Stjernekamp-vinneren fra 20221, Bjørn Tomren.

På avslutningskonserten søndag 3. september vil alle disse – og enda flere – samles på Nerskøystøa på Skodje, der det inviteres til storslagent jubileumsshow. Alle sammen vil også medvirke på årets festivalkomposisjon, «Åarjelfanfara», skrevet av av Frode Fjellheim og Jan Magne Førde. Tidligere har de blant anna samarbeida om å komponere musikk til Disney-suksessen «Frost».

170 musikere på samme scene

Til sammen vil hele 170 musikere spille i urframføringa av dette verket! I tillegg til de soloartistene inkluderer dette Sjøforsvarets musikkorps og dirigent Rune Bergmann.

– Dette er en sjanse av det virkelig sjeldne slaget til å få oppleve noe av det beste Norge har å by på av musikere i samspill. Ikke bare er det kvalitet av beste kaliber – men hvor mange ganger tror du at du at du kan få se og høre Bjørn Tomren, The Brazz Brothers, Frode Fjellheim, Hildegunn Øiseth, Ole Edvard Antonsen og Sjøforsvarets musikkorps på en og samme scene? spør festivalsjef Hallvard Braaten Steinhovden retorisk.

Musikkfestivalen, som i si tid starta på Skodje, har etter vokst seg ut over store deler av Sunnmøre. På jubileumsfestivalen blir det ekstra mange konserter i «hjembygda», men men det blir også arrangement på steder som Norddal gruve, Ulsteinvik og Ålesund sentrum.

Brobygging

Temaet for årets festival er brobygging. Det blir blant anna invitert til gratis brovandring på de gamle Skodjebruene tre dagar på rad, med musikk, lys- og lasershow, tablåer og historiske bilder og videoer. Men brobygginga tolkes også i overført betydning, blant anna som solidaritet med flyktninger. I år arrangerer Fjord Cadenza og Ålesund kommune en solidaritetskonsert for ukrainske flyktninger. Der vil publikum få oppleve den ukrainske, klassiske stjernepianisten Anna Fedorova, som også er årets festivalsolist.

– Det er mye man kan både se og høre i år, og vi er veldig stolt av årets program. Det er bare å ta turen innover til bygda, lokker festivalsjef Steinhovden.

Årets Fjord Cadenza varer fra torsdag til søndag denne uka. I tillegg var det onsdag et «festivalvorspiel» i form av et musikalsk foredrag om psykisk helse.