For å gå rett til plommen i egget og rosinen i pølsa – selveste høydepunktet over alle høydepunkt, altså – under årets Fjord Cadenza, nemlig den storslåtte og ikke minst overraskende avslutningskonserten. Da får nemlig publikum oppleve noe så uventa som stjernetrompetist Ole Edvard Antonsen og vokalvirtuos Bjørn Tomren i fri og felles utfoldelse på scenen! Sammen med Sjøforsvarets musikkorps!

– Det kommer til å bli en musikalsk eksplosjon, og ingen vet hvor det ender! Kanskje noen har en idé om hvor det starter, men hvor det ender … Det er umulig å vite, sier en smørblid festivalsjef, Hallvard Braaten Steinhovden.

Ny brudemarsj

Men det er enda mer musikalsk fyrverkeri på programmet på avslutningskonserten søndag 3. september. Trompetist og komponist Jan Magne Førde, ikke minst kjent fra The Brazz Brothers, har tidligere skrevet Kronprinsparets brudemarsj, som ble en storhit blant landets korpsmusikere. Nå har han blitt utfordra av Fjord Cadenza til å skrive enda en brudemarsj, sammen med den sørsamiske musikeren, komponisten og vokalisten Frode Fjellheim.

– Fjellheim er en mester på enkle og stillferdige toner, så dette er et ordentlig spennende samarbeid. Og korpsene trenger litt flere brudemarsjer å velge mellom, så jeg håper de kommer til å bli like begeistra for denne nye brudemarsjen som de ble for den forrige, sier Hallvard.

Ukrainer tolker Grieg

Et mer stillferdig høydepunkt under jubileumsfestivalen blir når den ukrainske pianisten Anna Fedorova kommer for å spille a-moll-konserten til Edvard Grieg – hans eneste klaverkonsert.

– Anna Fedorova er en av verdens beste pianister. Når hun kommer hit fra Ukraina for å spille a-moll-konserten, som har betydd så mye både for Fjord Cadenzas historie og for Norge som nasjon, så kommer det garantert til å bli en sjelden og sterk opplevelse, lover festivalsjefen.

Skøy bruvandring

Den tredje storhendinga som er planlagt under årets utgave av Fjord Cadenza, er en bruvandring ved Skjodjebruene, som fylte 100 år i fjor.

– Skodje sogelag har av og til arrangert en bruvandring, men denne gangen blir det noe helt spesielt. Vi har fått dem til å lage en interaktiv bruvandring sammen med Skøye teaterlag. Det kommer til å bli en både humoristisk og historisk opplevelse som skal foregå på kvelden, med video- og lyskunst og med konserter i den nedlagte tunellen. Det vil bli helt magisk, lokker Hallvard Braaten Steinhovden.

Festivalen som knopper seg

Fjord Cadenza har gradvis utvikla seg fra en festival som utelukkende fant sted på Skodje til å tilby konserter over store deler av Sunnmøre:

– På samme måte som sunnmøringene i stor grad har gått fra å identifisere seg med krinsen sin til å identifisere seg med Sunnmøre og til dels hele Nordvestlandet, har også Fjord Cadenza spredt seg utover. Den første knoppen starta å sprenge seg ut på Skodje, og etter hvert har det kommet nye knopper på stadig flere steder, sier styrelederen for Fjord Cadenza, Are Prytz Berset.

Musikk over alt

Årets lunsjkonsert er flytta fra Kiperviktorget til det nye Aksla Amfi (som egentlig skulle innvies av Madrugada i fjor, da det truende været sendte hele begivenheten innendørs); der kommer Sjøforsvarets musikkorps, som garantert kommer til å la sine klare toner høres over store deler av byen.

Ellers blir det blant anna konsert i den gamle olivingruva i Norddal (der det nå er et bergart-museum), det blir operapub i Nerskøyløa, og på Teaterfabrikken inviteres det til «The Brazz Brothers Jazz Cadenza» med operasanger Magne Fremmerlid. Utstillinga til festivalkunstner Johanna Søvik på Jentekolonien må også nevnes – og selvsagt står det mye anna spennende på den musikalske jubileumsmenyen til 30-åringen.

Fjord Cadenza går av stabelen fra 31. august til 3. september.