Men kanskje har nåkken flere hørt og sett bygninga der firma K. P. Aarskog hadde lagerutsalg langt borte i Kongens gate? Ja, det er samme hus, det.

Huset hadde adresse Sorenskriver Bulls gate, og lå med langsida ut mot Valderhaugfjorden.

Sjeldent bilde fra fjorden

Og det er nettopp fra Valderhaugfjorden kan vi nyte synet av den trauste industribygninga. Vi har den på det øverste bilde på dagens Krakkeside

Bildet er et utsnitt fra et større, et heller sjeldent bilde. Det var nemlig ikke så ofte nåkken tenkte på å fotografere bebyggelsen på nordsida av byen. Men her har du den altså.

Litt til venstre for midten av utsnittet ser du Møre Støperi si bygning strekke seg ut blant bygningene i nabolaget. Litt sjøbuaktig kan den virke ved første øyekast, men så kommer taket og skorsteinene og gjør bygningen til nåkke mer.

Høyt ovenfra ser vi ned på støperitaket. Nåkken hektoliter Valderhaugfjord til venstre, en bitte liten bit av Sorenskriver Bulls gate til høyre. (Flott med Oscar Asbjørnsens reklame for kjøttprodukta sine!) – Foto: Ukjent - dessverre. Foto: ukjent

Sjeldent bilde fra nabotaket

Og så har vi et anna, forholdsvis sjeldent bilde: Oppe på taket på nabohuset ser vi der står ni arbeidkarer. De ser ut til å stå og vente på neste forsyning med støpemasse. Det kan være den siloen som var på anlegget til Felleskjøpet som holdt til her i gata, som holder på å bli fullført.

Taket bak arbeidsfolket

Men la nå arbeidsfolket få holde på. Det er ikke de som er det viktigste akkurat i denne forbindelsen. Nei, det er taket bak karene. Taket med skorsteinene og den skrå lysspalten.

Vi skjønner straks at det ikke er et tak på et bolighus eller på ei sjøbu. Det er taket på Møre Støperi.

Revet

Møre Støperi blei ikke evigvarende i Ålesund. I grunnen ikke K.P. Aarskog, som overtok, heller.

Bygninga blei til slutt revet og en parkeringsplass anlagt på tomta. Og mens folk drømte om forskjellige slags bygninger på denne strategiske plassen, gikk tida og vi som fikk være med på tidsgangen, vi glemte etter hvert det som var vekke.

Dagens situasjon: De mørke konturene av støperibygninga på veggen til Sorenskriver Bulls gate 11. – Foto: Ett av Einar Welles mange mesterverk. Foto: Einar Welle

Støperiet – ikke heilt vekke!

Det vil si, vi kunne ikke glemme det heilt viss vi bela våre skritt dit bort i nordenden av Skansen. Da kunne vi se at det sto igjen nåkke på naboveggen: Konturene av det gamle Møre Støperi.

Du ser dem i virkeligheten viss du vil. Konturene er i grunnen et lite industriminne, på sin måte.