(Andre artikkel)

Bendik forteller mer

«Mat hadde vi lite av, så i mange timer satt vi der og var sultne. Det var vanskelig for de eldre hurtig å komme seg inn i kjelleren, men huseieren passet på, så de klarte seg bra.

Det var skremmende for en ung gutt å ha redselen trykkende over oss heile tida. Alle var redde, dødsredde, for å bli bombet. Og alle maste heile tida på sine kjære. Det var ikke enkelt å holde roen. Men nede i kjelleren måtte vi holde motet oppe og da ble det å synge viser og mange kristelige sanger. Dette å synge var beroligende for nervene på oss, og heldig var vi, for noen var flinke til å fortelle morsomme historier og skrøner som vi kunne flire av, det hjalp mye.

Vi satt der og hørte smell og skyting, satt der i pine og redsel for at nå blir vi truffet og skadd. Ble huset truffet av en bombe, skulle vi kaste oss ned på gulvet og dekke hodet og ble det brann så hadde vi ei bøtte med sand og kaste på ilden.

Bendik Alnes på den tid han satt i bomberom. Han er født i 1935.

Når det sto på som verst, var det mange som gråt og ba, og noen unge spydde. Noen spurte: Blir vi drept no? De hadde den redselen.

Jeg hadde fått en diger strikkagenser. Og under skytinga krøp naboens jentunge inn under genseren min og søkte ro. Når det ble roligere perioder, så ville ungdommene ut på gata for å se korsen der såg ut, men det fikk de ikke lov til av de eldre, før faren ble blåst over for denne gang.

Vi satt der og det var kun noen få som ble sjuk. Årsaken til at de ble sjuk var som regel at de hadde fått vondt i magen på grunn av for lite mat. En av fedrene hadde fått tak i en pose med harde skalker som han delte ut. Å du så godt det var med noe å knaske på når du er skrubbsulten!

Så blåste  luftvernsirenen endelig faren over-signalet.

Vi ble gode venner alle vi som måtte sitte i bomberom sammen under krigen!»

Enkelte tall fra krigen i Ålesund

Forrige gang (20. desember 2023) blei det nevnt at vi hadde 62 flyangrep og 358 flyalarmer i Ålesund i løpet av de fem åra krigen varte. Dette i følge krigshistoriker Jan Olav Flatmark.

Samme kilde opplyser at det i Ålesund var til sammen 13 hus som blei totalt ødelagt i flyangrep. 7 hus blei sterkt skadde. I tillegg blei flere hus mindre skadde. - I forhold til andre byer får vi si at Ålesund på den måten kom heldig i fra krigen.

Til sammen regner man med 171 personer fra Ålesund som falne ute og hjemme i krigshandlinger, under flyangrep, fangenskap, henretting etc. – Ca. 50 tyske soldater mista livet i Ålesund. Årsak: Krigshandlinger, ulykker, sykdom, selvmord.