Han gikk rundt der ute på Aspøya og skrøt av alle trærne, også dem som grodde oppe på Storhaugen. Der planta han et tre for mange år siden, et Bytre. Bytrærne grodde opp rundt kirka, Aspegata, Hellegata, Bakkegata, Apotekertorget og så kalte han gatene for Alleer, fint skulle det være på Aspøya! Vel, dem hadde jo bygninger som Ålesund kirke og Aspøy skole å være kry av, men dem var fortsatt Aspøybona.

Nå står de der som voksne trær og blusser og lever sitt eget liv. Og mange av disse trærne er planta med plan og beregning og faglig innsikt.

Eika sett fra vest i krysset Fagervikgata/Fjellgata. Foto: Einar Welle

Så skriver denne mannen, vi kan kalle han Harald ei bok: « Ålesund og ålesundere i sol og regn», sett fra krakken min. Der er alle bilda i sort/ hvit. Da forstår leserne at det er lenge siden denne boka kom ut. Og forsyne meg har han tatt noen bilder også på Nørvøya.

Men skribenten fra Nørvøya han tar bildene i farger og ikke bare ett, men mange bilder så alle følgerne i Innspill i Nytt i Uka kan kose seg over både skrift og bilder.

Så er det slik at inne i Bygata Fjellgata eller i krysset og foran Klipraskolen står et gammelt Eiketre. I følge han på Aspøya så var det en gang ei avdeling fra parkvesenet som ordnet opp rundt om med å fjerne trær og busker ved skolen. Og dem var også klar til å fjerne Eika som «stod i veien» for det store krysset. Da kom en hedersmann som hette Jan og var tidligere «Høvding» i Fristaden Bjergveien  og han sa:

«Dokke må ikkje røre Eika, den e freda!» Og slik ble det. Den står der så fin som bare det: GATETREET som no e blitt veldig stort.

Einar Welle, Aalesund sentrum.

Eika i krysset med Klipra skole bak. Foto: Einar Welle
Eika sett fra øst i krysset. Foto: Einar Welle
Eika sett fra nord i krysset. Foto: Einar Welle
Eika sett fra øst i Fjellgata. Foto: Einar Welle
Med Klipra skole til høyre. Foto: Einar Welle
Eika sett fra syd - Fagervikgata. Foto: Einar Welle