Vi som bor her, vi som er opptatt av at Aalesund ikke «kanøffles» av kapitalsterke utbyggere - for en slikk og ingenting. Vi som vandrer gate- og kailangs og ikke minst tar oss tid til å stanse på vår vei, kjenne på sjølukta, tare og ei ramsalt regnbyge i fleisen, med helse i hver dråpe.

Det siste skrekkens eksempel har vi i krysset Notenesgata/Korsegata: Et arkitektonisk intetsigende bygg med butikker, NRK, skoletannlege, NAV og dess like, en fortsettelse av Kremmergaarden.

Etter utbyggingen mot nord fra Kommunehuset ser vi så vidt tårnet på Ålesund kirke. Foto: Einar Welle

Et krampaktig bygg med kvite vaklende føtter. Skeiv arkitektur og med vinduer plassert i hytt og pine. Utenpåliggende rømningsvei i stål i Rasmus Rønnebergsgate. Og ikke minst hvor en har presset bygningen opp i høyden for å få mest mulig utleieareal, uten å tenke på om den omkringliggende arkitektur tåler det. Å presse rehabilitering og nybygg i høyden gjentar seg uten styring og motforestillinger. Det er det gjort med flere bygninger i området.

Har vi styringsredskap i Aalesund?

Ja, det har vi. Vi har sentrumsplanen revidert i år 2000 med integrering av Verne- og byformingsplanen av 1990-tallet, og vi er inne på UNECOs liste. Men vi har ikke fått på plass en BYANTIKVAR!

Fra Museumshaugen mot St. Olavs plass. Foto: Einar Welle

Har vi kontroll på Sørsideutbyggingen?

Til orientering om den rustne fargen på huset i Sør-sideplanen, så heter det i Verne -og byformingplanen for dette strøket at: «kan en ikke legge skifer (grå) så skal alternativet være i grå utførelse. Husk at byens femte fasade er taka.

Bare se på utbyggingen av Torghallprosjektet og de bakenforliggende eldre husa.

Vi har glemt å foredle Jugendstilbyen Aalesund.

Alle nye bystyrerepresentanter burde hatt fem byvandringer før de fikk slippe til i forskjellige planutvalg. Vi burde hatt parlamentarisme i Aalesund, der en kunne avsette politikere som ikke gjør jobben sin.

Aalesunds Museum

Dette eldste museum i Aalesund har en egen haug kalt Museumshaugen med ei unik utsikt til havna og ikke minst mot Ålesundet, sjøbuene og Dronning Sonjas plass. Kommer der et såkalt oppblåst «signalbygg» så er dette gløttet borte. Og for uten jugendstilen så er det gløtta i byen som er noe av det viktigste vi har.

Dessverre så er vi nå inne i ondskapens akse for byen vår.

Gløtte fra Museumshaugen mot Dronning Sonjas plass og Ålesundet. Foto: Einar Welle