Foto: Einar Welle

Men hvor finner vi juvelen?

Vi som bor på Sunnmøre er så heldige at vi har mye vakkert rundt oss. Mektige fjell, storslagne fjorder og mange gode lakseelver. Slikt trekker både fjellvandrer og laksefiskere til vårt distrikt.

Hotel Union Øye er ikke ukjent for meg. Der har vi vært mange ganger før, ikke minst i et bryllup som varte i heile tre dager, for 52 år siden. Hotel Union Øye er for meg selve juvelen i Hjørundfjorden.

Foto: Einar Welle

Sitat fra tidligere eier, Per Ola Ratvik.

«En unik bygning i hjertet av Sunnmørsalpene, en fascinerende historie med mange fasetter. Oppgangstider og nedgangstider og så oppgangstider igjen. En historie lik den vi prøver å formidle til våre gjester.»

Det er mange som har vært her på hotellet, overnattet, gått i fjellet og dradd videre oppover i den vakre Norangsdalen. Keisere, konger, dronninger, forfattere, kunstnere, vitenskapsfolk og en del ørstinger og ålesundere.

Det oste «klasse» av dagens Hotel Union Øye da jeg og storfamilien besøkte hotellet ei helg for noen uker siden . Mye er forandret, flere bygninger er kommet på til, og danner en god tun-bebyggelse.

De som har planlagt, og har hatt ei skapende hånd om arbeidet, har utført det med respekt for gamle håndverkstradisjoner. De har lagt heile sjela i alt fra de store til de små endringer.

Så må en ta av seg hatten for de som tør å satse økonomisk på å foredler sitt byggverk, til å gjør Union Hotel Øye enda bedre med ei nennsom hand.

For noen år siden gikk arkitekturdebatten høyt om utvidelsen av hotellet. Men enkelte ganger er det faktisk greit å «kopiere», og det ble heldigvis resultatet. Ser en nøyere etter er det en annen avslutning på taket, en «nedbrett» i stedet for en ark som det er på den andre siden ved hovedinngangen. Veldig bra løst.

Hotelldirektøren Mariann Øye. Foto: Johanne Nyborg

Det spesielle med dette hotellet er stillheten, ikke en gang susing fra ventilasjonsanlegget kan høres her. Her kan stillheten råde med kun knitring og lukt fra alle de åpne peisene, fra hall til salonger. Trenger en frisk luft, så er det bare å åpne et vindu.

Mariann Øye passer på at hennes gjester har noen uforglemmelige dager med utsøkte matretter og dertil å drikke- i en unik atmosfære. Hun er hotelldirektør og leder for mange ansatte, som gjør sitt aller beste for gjestene.

Her inne på Hotel Union Øye lyser mange stjerner på nattehimmelen.

Einar Welle, Aalesund sentrum