Så kommer vi til Åndalsnes, et trafikknutepunkt med en del urbane trekk. Det en legger merke til er at de har lagt flid «eller som en sier i dag, estetikk» i utviklingen av sentrum. Jernbanen har «alltid» lagt der med sine jernbaneskinner og jernbanestasjon i god gammel stil. Ikke noe fjas med ei digital klokke på togstasjonen, men en skikkelig utformet logo med togvinger og bevegelige visere.

Romsdalsgondolen. Foto: Einar Welle

Skribenten minnes at togreiser var spennende for en 12 år gammel gategutt. På Dombås kunne en få kjøpt Solo-brus. Det var stort og godt, for vi hadde ikke det i Aalesund. Det var stas å kunne ta toget til Østbanestasjonen i Oslo, skifte tog derifra til Ønsøy i Fredrikstad der en skulle være sommerdreng på en storgård med hester, kyr, griser, traktor, korn og andre avlinger. Av og til tok vi båten mellom Fredrikstad og Strømstad. Sommeren var varm og det var sjøen også med et bad i Elingaardskilen.

Ta plass. Foto: Einar Welle

Tog

Toget fra Åndalsnes er ikke elektrifisert, men de gamle NSB togene er historie. For toget som går nå holder det med to vogner i moderne design.

Mange så ut til å reise med tog denne dagen på Åndalsnes. En turist spurte skribenten om dette toget gikk til Dombås? «Ja det stemmer det! Toget til Aalesund har allerede gått!»

Eller har det gått? Burde ikke det politiske liv ta opp igjen planene om tog til Aalesund - med endestasjon inne i Aksla? Med dagens teknologi så burde det ikke ta mange årene hvis en vil, og har politisk mot. Glem E139. Tog er fremtidens transportmiddel!

To krigsherrer. Foto: Privat

En gatebredde fra togstasjonen på Åndalsnes, ligger bussfiler for transport til Ålesund, Molde og Kristiansund. Ryddig, pent, veldig enkelt og nært Norsk Tindesenter og Romsdalsgondolen, signalbygg ved kaifronten. Området innbyr til å brukes til offentlig transport.

Men Åndalsnes har også rustet seg opp med ny kai og kontrollbygg for de store cruiseskipa som besøker kystbyene.

Alt dette ligger innenfor kort gåavstand.

Ålesund

Hva så med Aalesund? Hva er det de diller med i rådhuset? Busstasjonen skal fjernes, busser skal kjøre rundt og rundt i sentrum! Elevene på den nye skolen i sørfronten må gå flere hundre meter i all slags vær for å finne en buss som starter på Skateflukaia så kjører den over Korsegata til Keiser Wilhelsgate til et av og påstigningsfelt der. Noen i Rådhuset har vært på seminar og trodd at alt blir så mye bedre av denne grunn. Det ser ut til at her er krefter i denne byen som vil «dræpe» det gamle Aalesund sentrum og gjøre byen død.

Kanskje det er på tide at vi som bor i denne byen løsriver Aspøya og Nørvøya til det som engang var Aalesund. De andre kan flytte inn på Digernes.

Planleggere i Aalesund, hvis vi har noen da: dra til Åndalsnes på studietur!