Jan og Guro Hovland er veldig imponert og stolt over innsatsen til sønnene og barnebarna. Foto: Einar Welle
Her er byggerne fra 2011, på et bilde som aldri har vært publisert før. Nikolai Hovland, Ruben Barstad, Aleksander Slinning, Tor-Helge Brandal og Peter Ludvig Fladmark. Foto: Jan Hovland
Tenning av Slinningsbålet i 2011. Foto: Jan Hovland

Det har seg slik at Jan Hovland er far til bålbygger Tore Hovland og Nikolai Hovland, to tidligere bålsjefer. De to er onkler til Jans barnebarn, Oskar Benoni Hovland Hessen og Henrik Hovland Hagerup, som er årets bålsjefer.

En anekdote på Hessa er at guttene i Hovland-familien fikk ei eske fyrstikker og en haug med klesklyper i dåpsgave, slik at de i tidlig alder fikk lære seg å bygge Slinningsbålet. Hodehjelmer, og klatre- og redningsvester fikk de i konfirmasjonsgave!

Her er noen av årets bålbyggere. F.v.: Leo Torsen, Sander Ulstein, Henrik Gram Frank, Viktor Sunde, Linus Valldal, Fredrik Lillebø, Cedric Brunvold, Adam Håvoll. I front bålsjefene: Henrik Hovland Hagerup og Oskar Benoni Hovland Hessen. Foto: Einar Welle
Før de starter byggingen for dagen, samles de i sofaen og spiser litt mat. Når de først har kommet seg opp i «tårnet» får ingen forstyrre dem. Foto: Einar Welle

Guttene på Hessa blir trukket mot bålbyggingen i 8-9-årsalderen, og i 16-17-årsalderen har de steget i gradene til å bli bålsjefer. Det forplikter dem til å foreta ei grundig planlegging og opptegning av hvordan bålet skal se ut; dette skjer i begynnelsen av mai måned.

De første pallene legges og vatres i flere lag før selve byggingen tar til, og da er det snakk om en seks til ti tusen paller, pluss femti tønner som skal på topp. Bygging med tønnene krever årvåkenhet i klatringen. Årets bål blir en plass mellom 30 til 35 meter høyt.

Linus Valldal (t.h.) er 13 år og den yngste bålbyggeren i år. Han er under opplæring og får bare lov å være med å bygge opp til første platå. Foto: Einar Welle
Her ser du plankene som stikker ut der byggerne står mens de sender pallene oppover. Det er også belter som de fester seg i, og hjelm. Foto: Einar Welle

Slinningsbålet på CV-en

Når guttene kan vise på CV-en at de har vært med på å bygge dette sankthansbålet på Hessa, så er det noe arbeidsgivere gjerne legger merke til og tillegger i en ansettelse.

Samholdet blant guttene er stort, og kommandolinjene klare; det må de være for en slik bygging i høyden. De har så å si gått i samme klærne – hatt samme prosedyre før jobbing på bålet. Noen er fiskere, noen har nettopp tatt fagbrev, og læregutten skal begynne på usngdomskolen.

Nå får Hessa ny skole, og det skal bli hall i Skarbøvika, hvor det er vekst i forretningene, så båtbyggerne kan se lyst på det med tanke på rekrutteringen.

Det er demmes bål

Ingen kan komme og blande seg inn i det som skjer ute på odden, verken av andre voksne eller kommunale myndigheter som ikke forstår ungdommens språk, musikk og samhold.

Foto: Einar Welle
Årets bål blir en plass mellom 30 og 35 meter høyt. Foto: Einar Welle

Tenningen

Etter ufattelige mange timer er det med respekt og ydmykhet at de to bålsjefene skal klatre til topps og antenne Slinningsbålet 2023.

Dagen før er siste stablenatt – en ubeskrivelig følelse for bålgjengen; de er ved veis ende.

Mandagen etter bålets sorti, samles de og lar det synke inn at nå er det over. Men det kommer et nytt år om ikke lenge, og ungguttene fra Hessa tar over kommandoen for et nytt Slinningbål.

Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle
Foto: Einar Welle