Odd Egil Valderhaug, Erling Hellevik, Jan Nordstrand, Harald Valderhaug og eks Blackjets Svein Aakvik. Foto: Einar Welle

No hadde han flytta «frivillig» til Giske kommune og bosatt seg i den ny-urbane del av kommunen, det vil si i den ene av de store hvite husblokkene ved broa over til Giske, eller nærmere bestemt Ytterland/Skjongholmen.

– Du må ta deg en tur ut til «Johansbuda» og Valderøy ungdomshus, som ligger ved det gamle fergeleiet på Valderhaug. Det er ungdoms- og historielaget som eier buda og driver den. Ei veldig fin sjøbod med egen kai og mange fine museumsgjenstander som er viktig å ta vare på. Der øver et gammelt legendarisk pop-band av «eldre juniorer» og det må du komme ut og høre på. Gruppa heter Twice.

The Blackjets.fv. Rolf Relling, Svein Aakvik, Truls Aaland og Geir Tømmerdal. Foto: Utlånt

The Thunderstones og Twice med eget show

I den tida florerte det med band over heile øya. Husker leserne The Swifters, The Shades, The Black Beats, The Ringleaders, The Thunderstones, Soundbreak Experiments og Groove Ltd, 60- og 70-tallsband fra Valderøya og Vigra.

Noen av banda var med i amatørkonkurranse, og i Volda gikk The Swifters heilt til topps etter å ha danka ut to Ålesunds-band, The Quinters og The Blackjets. Det måtte være ydmykende at de to første plassene var erobra av to «bone-band». The Shades ble nummer to.

Jentebandet The Ringleaders

13 år gamle, i 1965, kjøpte Karin Arntzen og Oddfrid Synnes gitarer og drog til byen på gitarkurs hos Rosenberg. Dette skulle bli opptakta til at fire skolevenninner fra Vigra starta jentebandet The Ringleaders i 1967.

I tillegg var Sølvi Anne Roald og Inger Lise Synnes med i bandet.

Og alt var så mye enklere før i tida. Ville en starte et band var det bare å bestemme seg for å starte et band. I alle fall var det om lag slik da The Thunderstones ble starta i 1963 av noen 15 år gamle gutter.

Pop-karene på «Johansbuda» denne høst-onsdagen var Jan Nordstrand rytme/sang, Harald Valderhaug solo, Erling Hellevik trommer og Odd Egil Valderhaug bass, forsterket med tidligere bassist fra The Blackjets, Svein Aakvik.

Guttene var i kjempegodt humør og mimra fra spillejobbene på Skodje, den gang de var unge, 15 år, og måtte ta bussen til Ungdomshuset der inn , men gikk av bussen for tidlig, på feil stoppested. Dermed måtte dem traske med gitarene og utstyret mot Skodje. Men de var savna og til slutt kom der noen og henta dem. Spilling på Sandane, Ørsta/Volda, Arbeideren og mange andre plassa og stessa på heile Sunnmøre og nedover mot Måløy.

The Boss. Foto: Einar Welle

Og ikke minst på Mjølner på Roald og Viking på Synnes. Der smelta de mange ungjenter som hoppa og hylte foran scena.

En dypere samtale denne onsdagen ble spørsmålet, hva hadde livet vært uten musikk? Det hadde vært et gledesløst liv uten smil og latter.

I alle fall satt latteren løst hos Twice-gutta. De koste seg. Men det er ikke alt som kan komme på trykk.

I andre etasje rigga de seg til for øving, og da ble det «If you need me …» En sang som overraskende ble fremført til kona til en av guttene da hun fylte 60 år! Det var en fin presang!

Etter at skribenten hadde tatt en del bilder for Nytt i Uka, pakka de sammen. Og i ei bisetning nevner skribenten at det hadde jo vært fint med video-opptak. Og før han fikk snudd seg rundt, var gitarene kobla på forsterkeren og «If you need me …» kunne foreviges med lyd.

Musikk og latter er den beste medisin en kan få. Hit kommer vi igjen.

Jan Nordstrand, Sjur Roald orgel, Odd Egil Valderhaug, Harald Valderhaug og Erling Hellevik. Foto: utlånt av Harald Valderhaug.