For noen år siden ble det laget en bok om Per Waagan ført i penn av Arnfinn Mauren og en har fått tillatelse til å klippe fra denne boka. En meget god bok om firmaet, familien Waagan og nærklipp av dyktige sjåfører som har kjørt Waagan-bilene over hele Europa.

Denne Volvo-en var den første bilen til Per Waagan. Den ble kjøpt i 1970 for 16.000 kroner fra Jon Lauås Transport på Stranda. Sjåføren på bilde heter Gunnar Aal. Foto: Waagan Transport
Per Waagan kjørte denne Margirus-en til Oslo bare noen timer etter at han hadde fått sertifikat, på 18-års dagen i 1965. Foto: Waagan Transport

Vi siterer noe av 1. kapittel:

«En tulen manns livsverk.»

Du, e´ har vært så steike tulen at e´ har kjøpt me lastebil. Har du nokken jobba til me? Omtrent slik ordla Per Waagan seg i ukene etter at han hadde kjøpt seg sin første lastebil - i 1970. Vi som har hørt han, kan nærmest høre humringen og den litt småbrautende stemmen mens vi leser setningen. Typisk Per. Typisk ham å kjøpe lastebil. Typisk han å banke på dørene til mulige oppdragsgivere for å høre om behovet for transport. Ingen fargerike brosjyrer og prospekter eller formelle brev til potensielle kunder. Det handler om å vise ansikt, om å skape relasjoner og bygge tillit.»

Med førerkortet i hånden - på 18-årsdagen 24. februar i 1965 - fikk han sjåførjobben han hadde sett frem til.

«-Jeg ansatte han på dagen han fikk sertifikat», Odd-Østen Hurlen.

I 1970 da var Per 23 år kjøpte han sin første lastebil - en Volvo Viking med et lån på 16.000 kroner fra far sin. Kundene kom og med ny bil flyttet han fra Skodje til Spjelkavik i Ålesund. Da ble det mer sving på sakene og flere kunder kom til.

I livsløpet har Per kjøpt vel 200 transportbiler - Volvo og Mercedes.

Per Waagan Foto: Waagan Transport
Foto: Waagan Transport
Foto: Waagan Transport

Drev fra kjøkkenbenken

Men firmaet ble fortsatt drevet fra kjøkkenbenken hjemme hos familien Waagan. Kona Petra ble en viktig støttespiller. Hun kommer egentlig fra Lesjaskog og gikk på gymnas på Vinstra, men det var i Oslo de to traff hverandre første gangen.

En dag ble hun med hjem til Ålesund og der kombinerte hun huslige oppgaver, også når barna kom til, med jobben som speditør; skrev faktura og kjørte rundt og hentet pengene, straks varene var levert av Per. Med hardt arbeid bygde Per og Petra opp Waagan Transport som ble et begrep landet over.

Fører arven videre.

Waagan-familien har blant annet satset på eiendom, Waagan Holding etter salget av Waagan Transport til det danske firmaet DSV-Road AS.

I nittiåra kjøpte Waagan Transport opp det danske firmaet EB Transport (Erling Bertelsen) i 1994 for å få tilgang til EU. Da var det eldste mann Stein Arve som ble sendt nedover for å lede firmaet slik Waagan ville det. Han nevner det som ei spennende tid i det danske systemet som kjørte

mye fisk fra auksjonshallene i Skagen og Hirtshals til Tyskland og Nederland.

Oppdragene ble også fordelt på en litt spesiell måte.

-Det var et sjansespill. Vi stod utenfor auksjonshallene med bilene og var klare til å laste og kjøre. Men vi viste aldri hvor mange biler det var behov for. En dag kunne det være 30 biler, en annen dag ingen. det var et sjarmerende system, men til tider også veldig frusterende.

Waagan på skinner, Kylling bro på Verma. Foto: Waagan Transport
Waagan på skinner. Foto: Waagan Transport
Waagan bil smyger seg gjennom trange landsbygater på vei til Odemira sør i Portugal. Foto: Waagan Transport

Irettesatte statsråden fra talerstolen

En delegasjon fra Ålesund, inkludert Waagan og blant andre daværende ordfører Arve Tonning, hadde tatt turen- sammen med over 800 andre. Hovedtemaet var å sette søkelyset på viktigheten av en god E6 gjennom Gudbrandsdalen. Etter et innlegg fra Navarsete og en representant fra Vegdirektoratet - som etter sigende ikke løftet stemmningen blant de fremmøtte noe særlig - var turen kommet til Per Waagan. Men idet Waagan gikk opp på talerstolen, ser han til sin store forundring at Navarsete er på vei ut av salen.

-Kor skal du, ropte Waagan etter henne.

-Eg skal berre ut på gangen å gjere eit intervju med NRK, svarte statsråden.

-Liv Signe Navarsete, det skal du ikkje. No har vi kjørt fra Ålesund for å snakke her. Og no setter du deg ned og hører på det e skal si, svarte Waagan med streng stemme og stivt blikk.

Det er ikke å legge skjul på at Per Waagan har hvert en solid støttespiller i Aalesunds Fotball og alt som rører seg rundt klubben. «I følge eget utsagn så påstår han å ha greie på fotball…»

Petra og Per Waagan Foto: Waagan Transport
Per Waagan har fått en av to Moderne Transport som er delt ut. Foto: Waagan Transport
Foto: Waagan Transport
Foto: Waagan Transport
Foto: Waagan Transport
Foto: Waagan Transport