- Brannvesenet har i årevis prøvd å oppdra publikum til å unngå å sette på vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin før man går og legger seg eller går ut av huset. Vi har derfor vært skeptiske til nye prismodeller som medfører billigere strøm på natta, fordi vi frykter det vil føre til økt nattlig klesvask, tromling og oppvask, sier avdelingsleder Helge Johan Berg i forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.

En begrunnet frykt

Og det er ikke uten grunn: Vaskemaskiner og tørketromler er en hyppig brannkilde i hjemmet. Dette er maskiner som utsettes for påkjenninger som varme, fuktighet, vibrasjoner, støv og lo. Maskinene inneholder også mye elektronikk, varmeelementer, vifter og motorer. I treårsperioden 2020-2022 var det 351 branner i elektrisk husholdningsutstyr beregnet for vask og tørk i Norge.

Kilde: Brannstatistikk.no:

Antall branner202020212022
Vaskemaskin494367
Oppvaskmaskin213240
Tørketrommel222737
Annet vask/tørk652
Sum98107146
Det er ikke mer enn noen uker siden det var full utrykning til brann i ei vaskemaskin i en bygård i Ålesund sentrum. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Beregninger som Elsikkerhetsportalen.no har gjort, viser at besparelsen man oppnår ved å vaske/tørke om natta er forsvinnende liten.

- Konsekvensene kan derimot bli svært store om det oppstår brann om natta mens man ligger og sover. Vårt råd er derfor entydig og klart: Bruk kun vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner når du er våken og til stede. På tørketromler er det i tillegg viktig å tømme lofilteret etter hver gang den brukes. Plasser gjerne røykvarsler i eller i umiddelbar nærhet til vaskerommet, slik at du sikrer tidlig varsling om noe skulle skje, anbefaler Berg.

Bruk fagmessig installert elbillader

Brannvesenet har ikke den samme bekymring rundt elbillading om natta, så lenge man bruker en fagmessig installert elbillader og ladingen foregår på utsiden av boenheten.