I samme periode i fjor ble 251 bilister i vårt distrikt bøtelagt for ulovlig bruk av mobil. Nedgangen er på 23 prosent.

Daglig leder i Ung i trafikken, Stig Eid Sandstad, mener nedgangen er gode nyheter for trafikksikkerheten:

– Vi er veldig glade og takknemlige for at det har vært en nedgang siste året i antallet som bruker mobilen ulovlig bak rattet. Det enkleste vi kan gjøre for å bidra til at trafikken blir trygg, er å ha fokus på veien og ikke på skjermen, uttaler han i ei pressemelding.

– Vær oppmerksom og rusfri!

Sandstad minner om hvor viktig det er for sikkerheten i trafikken at man er oppmerksom, skjerpet, rusfri og konsentrert.

– Menneskers fokus er dårligere enn noen gang tidligere. Vi klarer i gjennomsnitt bare å fokusere i 65 sekunder før vi blir forstyrret – og da tar det 23 minutter å oppnå den samme graden av fokus igjen. Det som ofte forstyrrer oppmerksomheten vår, er rus og skjermbruk. Fokuserer du på veien og kjører edru, så er du med på å skape en tryggere trafikk, poengterer Ung i trafikken-lederen.

Høye bøter

1.februar i år økte bøtesatsene for samtlige trafikklovbrudd med 30 %. For ulovlig mobilbruk er nå satsen 9700 kroner. Dette vil si at blant annet bøtesatsen for ulovlig mobilbruk bak rattet økte fra 7450 kr til 9700 kr.

– Det har blitt veldig dyrt å bruke mobilen i bilen, men den største kostnaden med mobilbruk er allikevel dødsfall og hardt skadde mennesker. Å la mobilen ligge i lomma er et enkelt grep alle kan ta for å gjøre trafikken tryggere, sier Sandstad.

25–34-åringer er verst

Tall fra fjoråret viser at det på landsbasis er de mellom 25 og 34 år som oftest blir tatt med mobilen bak rattet. Denne aldersgruppen fikk utstedt mer enn hvert fjerde av av alle slike forelegg (3.133 av 11.005 totalt). Unge under 25 år fikk bare 13 prosent (1.447) av forelegga.