– Det var litt tilfeldigheter som gjorde at det ble glass, men jeg pleier å si at det er på grunn av Arne Martin Hansen. Han er en kjent skulptør fra Ålesund, og var læreren min på Kunsthøgskolen (nå Ytre Kunstfagskole). Han var en veileder for meg, og en viktig person som hjalp meg å ta valget, forteller Cornelia Skuggen.

Dermed startet ferden mot å bli glassblåser for Cornelia. Etter to år på det som i dag heter Ytre Kunstfagskole i Ålesund, søkte hun seg videre til glassblåserutdanning i Sverige. Der bodde hun i tre år og lærte seg det tekniske med glassblåsing, før hun valgte å gå tre år på glass- og keramikklinja på Kunstakademiet i Danmark og skaffe seg en bachelor i glassblåsing. Så bar turen hjem til Ålesund for Cornelia, som ble starten på en så langt 20 år lang reise.

I gang med Celsius

Etter endt skolegang, i 2003, ble Cornelia tildelt Ungdommens Kulturpris fra Ålesund kommune, mens mentoren Arne Martin Hansen fikk Kulturprisen samme året. Da hun mottok prisen fikk Cornelia signaler om at det hadde vært kjekt om Ålesund fikk en glassblåser, noe byen ikke hadde hatt før. Dermed begynte prosessen med å lage forretningsplan og søke etableringsstipend, før hun i mars 2003 åpnet Celsius Glass Studio i et lite lokale i Keiser Wilhelms Gate.

– Jeg fikk litt drahjelp i begynnelsen, og da tenkte jeg at jeg bare begynner med en gang. Jeg hadde en plan om at jeg ville drive min egen bedrift, men ikke at jeg skulle etablere meg så raskt etter skolen. Men slik ble det, og jeg er veldig glad for at jeg gjorde det. Kanskje jeg ikke hadde turt hvis jeg var eldre og klokere, sier Cornelia med et smil.

Foto: Kristian Moe

Stengte ned og flyttet

I 2011, åtte år etter at hun åpnet Celsius, måtte Cornelia stenge ned fordi familien flyttet til Japan. Hun hadde trivdes veldig godt i det lille lokalet i Keiser Wilhelms Gate, og planen var derfor å starte opp igjen der når hun kom hjem. Slik ble det derimot ikke. Istedenfor fikk hun et tilbud om å flytte bedriften til kunstnerhuset på Devoldfabrikken i Langevåg.

– Jeg bestemte meg for å slå til på det tilbudet og har aldri angret på det. Her på kunstnerhuset er vi tre stykker; en sveiser, keramiker Siv og jeg. Det gjør at jeg føler meg som en del av noe større. Samtidig tror jeg det er bra for Devoldfabrikken at de har kunstnerhuset, for jeg mener det gjør stedet mer spesielt og gir folk som kommer hit litt andre opplevelser, hevder Cornelia Skuggen.

Åpent verksted

På Devoldfabrikken har Cornelia funnet seg godt til rette og har en fin butikk der hun selger hverdagslige produkter som hun lager selv i sitt åpne verksted. Her kan alle som vil komme innom for en prat eller å se på mens Cornelia lager produktene sine.

– Å ha et åpent verksted er viktig for meg, fordi jeg synes det viktig at folk får muligheten til å se alt arbeidet som ligger bak. Det krever mye tid og innsats for å lage et produkt, sier den rutinerte glassblåseren.

Kan du fortelle litt om prosessen du går gjennom når du lager et produkt?

– Det er ikke stillesittende arbeid og man er i aktivitet hele tiden. Først tar man en liten bit med glass ut av ovnen. Da er glasset helt varmt og flytende som honning. Så begynner man å blåse gjennom et langt metallrør for å stivne glasset slik at det blir gjennomsiktig. Deretter handler det om å holde glasset varmt hele tiden. Hvis det blir kaldt så sprekket det og alt er ødelagt. Innimellom hver tur til ovnen former jeg glasset til det produktet jeg vil, og når det er ferdig må det settes til avspenning slik at molekylene i glasset roer seg ned, forklarer Cornelia Skuggen.

Cornelia Skuggen praktiserer åpent verksted slik at folk kan komme innom for å se hvordan hun lager produktene sine. Foto: Kristian Moe

20-årsjubileum

Siden 2003 har Cornelia produsert og solgt diverse glassprodukter. I tillegg har arrangert utdrikningslag, og hatt kunstklubber og skoleklasser på besøk i forbindelse med det hun kaller «en glassblåseropplevelse», der man kan kjøpe en time i verkstedet og lage produkter under veiledning fra Cornelia. I år er det dermed nøyaktig 20 år siden hun startet Celsius Glass Studio, og på lørdag kickstartet hun jubileumsåret med blant annet kunstutstilling fra Robert Botn og bokbad. Skal man tro Cornelia selv, var lørdagens feiring bare den første av mange for å markere 20-årsjubileumet til Celsius.

– Det skal ikke bare være ei feiring, men mange gjennom hele året. Lørdag var den første, men jeg har lagt noen planer for videre feiringer som skal markere at jeg har klart 20 år, smiler hun.

Kan du avsløre noen av planene?

– Jeg har tenkt litt på å ha en konkurranse der folk som har handlet hos meg viser frem sine Celsius-produkter. Jeg har lyst til å se igjen gamle skatter og produkter som jeg har laget i løpet av disse 20 årene. Ellers blir det sikkert flere utstillinger i løpet av året, men jeg kan ikke avsløre for mye. Jeg kan bare si at 20-årsjubileumet skal markeres gang på gang og det skal komme kundene mine til gode, lover Cornelia Skuggen.