– Det er ekstremt gøy. Det har blitt veldig fint her og her er mye godt utstyr, så det er utrolig gøy, sier leder ved Atlanterhavsparken Vitensenter, Heidi Bostad Roaldsand.

Møre Havlab har blant anna fått nye luper. Foto: Kristian Moe
PC-ene kan brukes til lydlab. Foto: Kristian Moe

Nye Møre Havlab

I 2021 åpnet Atlanterhavsparken Vitensenteret med en egen lab, som et pedagogisk tilbud for skoleelever, barnehagebarn og studenter i regionen. Denne laben har vært åpen i perioder, men på grunn av koronapandemien har det ikke vært helt som planlagt fra starten. Likevel har Atlanterhavsparken laget til opplegg for å teste ut og videreutvikle laben. Nå er laben ferdig opprustet og oppusset med nytt ventilasjonsanlegg, nye vasker, fasiliteter og taklys. I tillegg er nye Møre Havlab innreda med helt nytt utstyr, som for eksempel en digital lupe, stor touchskjerm, nye klassesett med luper og annet labutstyr og utvidet disseksjonsbord.

– Dette gir oss muligheten til å jobbe bredere med hav og havrelaterte realfag. Det er et oppdrag vi har fått av Forskningsrådet og som Vitensenter skal vi gjøre det. Nå blir det en del varierte aktiviteter som er tilpasset alder og læreplaner. Og så har vi opplegg som «Tett På», der man kan ta vannprøver og se nærmere på tang for å se hva man finner. Ellers har vi en film der næringskjeden i havet er i fokus og disseksjon der vi ser på innsiden av fisk og hvilke funksjoner alt har. Vi får rett og slett flere læringsopplegg slik at vi kan jobbe bredere, forteller Heidi Bostad Roaldsand.

Pedagogisk ansvarlig ved Atlanterhavsparken, Jeanette Giske Hjelle, snakket om nye Møre Havlab foran mange fremmøtte. Foto: Kristian Moe
Leder ved Atlanterhavsparken Vitensenter, Heidi Bostad Roaldsand. Foto: Kristian Moe

Spleising

For å renovere laben fra topp til tå, har både Sparebanken Møre og Møre og Romsdal fylkeskommune bidratt stort med økonomisk hjelp.

– Vi tenker at et slikt tiltak er viktig. Jeg tenker at jo tidligere barna får opplæring og en forståelse for hva som finnes i havet og hvor viktig det er å ta vare på det, desto bedre. Opplæring er derfor en viktig faktor, og vi er opptatt av å gi penger for å støtte gode tiltak som dette, sier banksjef i Sparebanken Møre avdeling handel og tjenesteytende, Linda Strømmen.