Grunnen for besøket er viktigheten av arbeidet til Fontenehuset med å hjelpe mennesker tilbake i samfunnet gjennom aktivitet og arbeidstrening.

– Vi vet at det er mange, særlig unge, som ikke er i utdanning eller jobb og trenger en mulighet for å komme inn i arbeidslivet. At det da finnes ting som Fontenehuset som er så inkluderende, er veldig viktig for den gruppa. Dette er et tilbud vi trenger mye mer av, sier Henrik Asheim til Nytt i Uka/AESby.

Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, mener at det trengs flere tilbud som Fontenehuset. Foto: Kristian Moe

Vil ha kommunen på banen

Da Erna Solberg var statsminister ble fontenehusene rundt om i landet prioritert, og det gikk fra 8 til 21 fontenehus i den perioden. Nå har støtten til etableringen av nye Fontenehus blitt kuttet og det er mange regioner som står uten et slikt tilbud. Ordførerkandidat for Høyre i Ålesund, Monica Molvær, ønsker å få kommunen med på å bidra til at flere kan bli inkludert i arbeidslivet.

– Jeg tenker at vi i Ålesund som har vært så heldige å få et slikt tilbud før det ble kuttet, må tenke hvordan vi kan bruke de ressursene på Fontenehuset videre og hvordan kommunen kan bidra til at flere blir inkludert i arbeidslivet, sier hun.

Ordførerkandidat for Høyre, Monica Molvær, ønsker at kommunen bidrar til at flere blir inkludert i arbeidslivet. Foto: Kristian Moe

Stort behov

Behovet for et tilbud som Fontenehuset er hvert fall stort. I Ålesund ble det beregnet plass til 30 medlemmer, men i dag er det over 60 medlemmer på Fontenehuset. Molvær tror også at det er en del mørke tall, og at det vil øke på med folk når Fontenehuset i Ålesund flytter til større lokaler 1. juni.

– Det viser hvor stort behovet er og viktigheten av et slikt tilbud. Vi hadde aldri forestilt oss at det skulle være et så stort behov, sier Høyres ordførerkandidat.

Hvilke tiltak kan gjøres for å inkludere enda flere?

– Ett av dem konkrete tilbudene vi som kommune kan tilby er det som heter overgangsarbeid. Det er et veldig konkret tilbud for Fontenehuset, der folk får prøve seg i arbeidslivet under trygge rammer. Det er en trygg mulighet til å få arbeidstrening, bygge selvtillit, få troen på seg selv og oppleve mestring i hverdagen, svarer Molvær.

– Derfor tenker jeg at det er veldig viktig at Ålesund kommune er en av de første til å gå ut og si at vi ønsker å tilby arbeid for de som er på Fontenehuset, tilføyer Monica Molvær.