– Jeg er utrolig privilegert som får ha hobbyen min, og det aller kjekkeste jeg vet å holde på med, som jobb, har Erik uttalt en rekke ganger etter at han startet Lydkjelleren.

Svært så ungdommelige: Willy Nakken og Erik Valderhaug da Lydkjelleren ble startet i 1991. Foto: Privat

I dag har Lydkjelleren AS 15 ansatte og omsatte for drøye 30 millioner kroner i 2023. 30 prosent av denne omsetningen hentes fra Oslo-området.

– Vi har nok gjennom mange år opparbeidet et godt omdømme hos en rekke viktige kulturaktører i Oslo. Ikke minst gjennom den jobben som har vært gjort av Erik, og etter hvert også av Sverre Walderhaug og de andre dyktige teknikerne i Lydkjelleren, sier daglig leder Tore Aasestrand.

Vekstdrevet endring

Allerede i 2005 ga Erik Valderhaug fra seg jobben som daglig leder i selskapet, til Jostein Runde. Runde hadde da ansvaret for selskapets installasjonsavdeling, en avdeling han fortsatt leder. I 2022 hadde imidlertid oppdragsmengden også i denne avdelingen blitt så stor at det ikke lenger lot seg kombinere med jobben som daglig leder i selskapet.

– Erik har alltid vært mer glad i å skru lyd enn å lage tilbud og holde på med regnskap, og Jostein hadde mest lyst til å jobbe med installasjon, så da ble jeg ansatt, forklarer Tore.

Erik Valderhaug der han trives aller best på jobb: Bak miksepulten. Her i Oslo Spektrum. Foto: Lydkjelleren

Signalkunder

I Oslo har lydkjelleren levert alt lyd- og lysutstyr til både Chat Noir og Chateau Neuf, men har også blant annet nye Løvenvold Theater og Sundebygget ved NTNU i Ålesund i kundeporteføljen.

– Jeg tror nok mye av suksessen vår handler om år med erfaring fra lyd- og lys-jobber for både store og mindre kjente artister, om å være dyktige på det du gjør og hyggelig å å være rundt, og ikke minst; å være til å stole på. Disse egenskapene, i kombinasjon med en egen installasjonsavdeling, er nok viktige konkurransefortrinn for oss, sier Tore.

På flyttefot

Nå har lydkjelleren vokst ut av lokalene på Gåseide, og skal flytte til nye og større lokaler på Blindheim.

– Dette er helt i tråd med de planene vi la på strategisamlingen vår i starten av 2023. Vi har ytterligere vekstambisjoner, og da blir lokalene våre her i Ruudvegen rett og slett for små, sier Aasestrand.

Magnus Braute er ansatt i en 100% stilling som lystekniker, og er med det siste tilskudd til staben hos Lydkjelleren. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Han forteller samtidig at de akkurat har bestilt et sett nye høytalerflater, 30 topper og 16 doble bunner, til bruk på større arenaer, noe som selvsagt også krever mer plass.

– Det er nok ikke en direkte sammenheng mellom disse to tingene. Allerede i dag er det slik at vi har alt for liten plass. Når kun halvparten av utstyret vårt er inne på lageret, er det ikke lenger plass til å drive skikkelig med Service og vedlikehold, avslutter Tore Aasestrand.

Det har allerede vært flere interessenter som har sett på bygget der de holder til i dag, og Lydkjelleren tar sikte på å være på plass i nye lokaler 1. mars i år.

Møtevirksomhet. Fra venstre: Jørgen Blindheim, Sivert Hjelle, Sivert Austnes, Tom-Andre Utvik, Magnus Braute Foto: Kåre Stig Nøstdal