Det var Sunnmørsk Klatreklubb, som holder til i Ørsta og Volda, som ble opprettet først. De har holdt på siden 1974 og var klatreklubben for hele Sunnmøre. Men etter hvert ble det etablert et klatremiljø i Ålesund, og det var dette miljøet som skilte seg fra Sunnmørsk Klatreklubb i 1992, opplyser styreleder i Klatreklubben Ålesund, Ola Roalkvam.

– Bakgrunnen for at man skilte seg ut var at de skulle bygge en klatrevegg på klatresiloen der SAS-hotellet lå før. Da var det behov for å formelt bli en egen klubb. Det var også viktig å bli en klubb da klatreveggen i Sparebanken Møre Arena åpna. I 1997 ble vi medlem i Norges Klatreforbund, og i deres register står det at vi ble etablert i 1997, men sannheten er at vi har vært en klubb siden 1992. Det tok bare fem år før de riktige papirene kom på plass, forteller han.

Frivilligstyrt klubb

I dag har Klatreklubben Ålesund rundt 450 medlemmer i alle aldre, og er en frivilligstyrt klubb som holder til i Sparebanken Møre Arena. Mye av aktiviteten som foregår er egenorganisert, der de fleste kjøper et årskort og kommer for å klatre når de selv måtte ønske. Men klubbens styreleder informerer om at det også drives med organisert aktivitet på kveldstid.

– På kvelden har vi treningsgrupper for de som går på barne- og ungdomsskole. I tillegg er det en del kursaktivitet. Blant anna har vi kurs for nybegynnere hvor de lærer de grunnleggende tingene, som sikring og lignende. Ellers prøver vi å arrangere litt samlinger og andre sosiale arrangementer som for eksempel quiz, sier Roalkvam.

– Hvordan føles det at Klatreklubben Ålesund er 30 år?

– Det er fint. Det er nøyaktig like lenge som Norges Klatreforbund. Det finnes selvfølgelig eldre klatreklubber som Sunnmørsk Klatreklubb, men vi er en frivilligstyrt klubb og det er kult at en frivillig klubb har holdt det gående så lenge, smiler styrelederen.

Dobbel jubileumsfeiring

Førstkommende fredag skal Klatreklubben Ålesund feire 30-årsjubileet på T2 i Ålesund. Feiringen er åpen for alle som er interessert i klatring og man trenger ikke å være medlem for å komme. Roalkvam tror det blir et fint arrangement og avslører litt av det som skal skje på del 1 av bursdagsfeiringen.

– Det kommer til å bli litt foredrag, der noen av de som var med på å etablere klubben for 30 år siden skal snakke litt. Ellers blir det en del prating med andre folk i miljøet og man kan dele klatrehistorier med hverandre og være sosial. Også skal vi ha litt konkurranser hvor man kan vinne litt forskjellige klatreting. Planen er at folk skal kose seg med musikk, dans og fest, sier han.

– Opplegget på T2 på fredag blir altså del 1 av feiringen, mens del 2 skal vi ha 26. november. Da inviterer vi alle klatrere i Møre og Romsdal til en klatrefest og kjører på med konkurranse i klatreveggen i Sparebanken Møre Arena. Det blir veldig hyggelig, avslutter Ola Roalkvam.