I begynnelsen av desember skrev Nytt i Uka om Arne Opheim, som i godt voksen alder har begynt å bestige noen av verdens høyeste fjell – og gått på ski over Grønland.

Fredag fikk vi melding om at 72-åringen var en av ni i ei gruppe som hadde kommet seg til topps på Aconcagua, det 6962 meter høye fjellet som ligger i Argentinas del av Andesfjellene og er det høyeste i Amerika (og utenfor Asia). Arne var da på vei hjemover.

Her er artikkelen som stod på trykk i papiravisa 8. desember:

Det starta med en bursdagspresang

Arne Opheim er glad i «snikkering», en hobby han har rikelige muligheter til å utøve på huset, som ligger nesten nederst i Løvika. Her bor han sammen med kona, kreftsykepleier Jorun Bøyum, som han har vært sammen med helt siden de møttes i Bergen i 1975. (Foto: Kenneth Kamp) Foto: Kenneth Kamp

Så snart julematen har fått sige ned og det nye året har starta, reiser Arne Opheim (72) til Argentina for å bestige Aconcagua – det høyeste fjellet i verden utenfor Asia.

Med en bakgrunn som aktiv mellomdistanseløper helt fram til for noen få år siden, har Arne Opheim alltid holdt seg i god form. I 30-årsalderen tok han bre- og breførerkurs, og han har gått Jostedalsbreen på langs mange ganger. Ekstrem-aktiviteter som å bestige noen av verdens høyeste fjell og gå på ski over Grønland, begynte han imidlertid ikke med før etter han fylte 60:

Kilimanjaro

– Det starta med at jeg fikk en tur til Kilimanjaro i 60-årsgave av kona mi og sønnen min. I 2011 reiste sønnen min og jeg sammen av gårde. Selv om vi gikk ganske rolig, kom vi oss opp på tre dager, mens de fleste bruker fire. Deretter brukte vi tre dager til på nedoverturen, forteller Arne.

Kilimanjaro er Afrikas høyeste fjell, med høyeste punkt på 5895 over havet. Fjellet, som består av tre sovende vulkaner, ifølge Wikipedia, ligger i Tanzania, helt på grensa mot Kenya. Fjellet grenser også til den store nasjonalparken Serengeti, der Arne og sønnen dro på safari da de var vel nedkommet fra fjellet.

Damavand

Hele opplevelsen frista Arne til å prøve seg på flere høye fjell rundt i verden, og i 2017 ble han oppfordra av en kamerat til å prøve seg på Damavand. Dette 5671 meter høye fjellet i nærheten av Irans hovedstad, Teheran, er ifølge Wikipedia den høyeste vulkanen i Asia og den nest høyeste vulkanen på den østlige halvkule (etter Kilimanjaro). Det er det 12. høyeste fjellet i verden.

Også turen opp og ned Damavand var en stor opplevelse, og året etter var han klar for en litt annen type utfordring: En 28 dager lang skitur over Grønland, fra vest til øst:

– Det gikk veldig fint! Vi var ni deltakere i ei gruppe, med to damer i 30- og 40-åra som guider. Vi dro med oss to pulker hver med mat og utstyr, på til sammen 75 kilo. I snitt gikk vi ni timer for dagen, men av og til mindre og av og til mer. Distansen var på 57 mil, som er nøyaktig like langt som fra rådhuset i Ålesund til rådhuset i Oslo når man kjører over Dombås, forteller Arne.

Grønland

Vel framme på østsida av Grønland, var det mange som viste stor glede over endelig å få spenne av seg skia. Det gjorde også Arne – men turen hadde ikke vært tyngre enn at han kunne ha fortsatt etter en liten pause:

– Om det hadde vært noe mål med å gå tilbake igjen, og om jeg hadde fått et par hviledager først, så skulle jeg gjort det!

Aconcagua

Nå er han klar for ny utfordring: Amerikas høyeste fjell, Aconcagua, som med sine nesten 7000 meter også er det høyeste fjellet i verden utenfor Himalaya. For å akklimatisere seg til høyden underveis, er det lagt opp til å bruke til sammen 16 dager opp og ned fjellet. Reisen starter fra Ålesund 2. januar, og etter planen er han hjemme igjen 27. I Argentina skal de først være noen dager i byen Mendoza (for øvrig kjent som Argentinas vinhovedstad), der de skal proviantere og bli kjent før de starter ferden mot det øverste punktet på den vestlige halvkule.

– Vi er elleve menn og fire damer, i alderen 27 til 72 år, som skal forsøke å nå toppen. I gjennomsnitt er det bare en av tre av dem som prøver, som lykkes. Aconcagua blir av og til kalt «Dødens fjell» fordi det har vært ganske mange som har omkommet gjennom åra. Derfor er det satt opp et slags legekontor på 4 200 meter, der man må ha klarsignal fra helsepersonell for å få gå videre, opplyser han.

Arne, som opprinnelig kommer fra Loen, er for øvrig gift med kreftsykepleier (og nå klinikksjef) Jorun Bøyum, som nylig ble portrettintervjua i Sunnmørsposten. Der fortalte hun blant anna den fornøyelige historia om hvordan hun «kapra» Arne for nærmere 50 år siden.

Med sine 72 år er Arne klart eldst i reisefølget som skal opp Aconcagua, men det skal også være med en mann på 65 og ei dame på 60. Den eldste som noen gang har vært på toppen, var 84 år.

– Kanskje jeg prøver meg på verdensrekorden om tolv år, humrer Arne Opheim.