Kristine Aarvik Bakken starta opp Kaab i et gammelt lagerbygg i Molvær, men i fjor høst flytta hun det til Devold-fabrikken i Langevåg. Nylig fikk hun kjøpt det gamle bryggeriet til Geiranger bryggeri, som også holder på å oppgradere, og snart kan hun brygge dobbelt så mye øl om gangen som før:

– Jeg venter på en glykol-avkjøler som har blitt forsinka, men når den kommer, kan jeg brygge 1000 liter om gangen, mot bare 500 liter om gangen før, sier hun.

Mer effektivt

Med det nye bryggeriet blir også hele bryggeprosessen mer effektiv, siden de ulike stadiene i brygginga gjøres i tre ulike tanker – først en meskekjele (der malten blandes med vann med riktig temperatur), så et silkar der vørteren skilles fra malten og til slutt en kokekjele, der vørteren kokes og får tilført humle.

– Første året mitt brygga jeg 10 000 liter, og andre året satte jeg meg som mål å brygge 20 000 liter, men på grunn av utstyret, klarte jeg bare 13 000 liter. Når jeg nå kommer i gang med det nye bryggeriet, regner jeg med at det skal gå greit å nå 20 000 liter i år, og så blir det sikkert enda mer neste år, forteller Kristine.

På Devold-fabrikken i Langevåg har Kristine Aarvik Bakken også fått på plass en liten bryggeribar, i tillegg til utsalg, som hun alltid har plass. Foto: Kenneth Kamp

Får Geiranger-hjelp

Bryggeriet er produsert i Kina og kom i si tid splitter nytt til Geiranger bryggeri, der det har putra og gått i sju-åtte år. Når glykol-avkjøleren endelig kommer på plass og alt er klart, forhåpentlig innen kort tid, vil Geirangers bryggerisjef, Frank Maråk, ta turen til Langevåg og kjøre det første testbrygget sammen med Kristine.

– Tidligere har jeg brygga på en Speidel, som egentlig er en litt stort hjemmebrygger-anlegg, så det blir en litt annerledes måte å brygge på nå. Det jeg er mest spent på, er om smaken påvirkes av at vørteren nå blir fortere nedkjølt, slik at humla får kortere tid til å gi fra seg smak. Så det kan hende at jeg må gjøre noen mindre justeringer i oppskriftene, men jeg regner med at jeg skal klare å få ølet til å smake som før, sier Kristine.

Uteservering

På Devold-fabrikken har hun fått skjenkeløyve og muligheten til å servere øl fra fat, og nylig starta hun også utendørsservering. For tida har hun til sammen tolv øltyper i sortimentet sitt, åtte med butikkstyrke, tre sterkøl og ett – en kölsch, en tysk, lys, overgjæra øltype – som kun fås i hennes egen bryggeribar, samt som bestillingsøl når noen vil ha sitt helt eget øl, med egen etikett, til et eller anna arrangement.

– Det ølet jeg selger mest av, er helt klart pilsneren som heter Gåsholmen. Særlig godt voksne menn vil helst ha pilsner, siden det er en smak som de kan kjenne igjen, mens bringebærølet Jålegeit treffer mer hos de yngre, og da særlig unge kvinner, forteller Kristine Aarvik Bakken.

Nylig fikk Kristine også mulighet til å servere utendørs. Foto: Kenneth Kamp