Det er Kristin Evjen, spesialist i sexologisk rådgiving, som forteller at mange kvinner opplever at sexlivet blir bedre etter overgangsalderen – og at de har mer sex. Også mennene deres blir mer fornøyde:

– Etter at sexologene har begynt å bli eldre, har vi fått stadig mer forskning på sexlivet til godt voksne og eldre mennesker. Noe av det man har funnet ut, er at kvinner og menn over 55 år har både bedre sex og mer sex enn småbarnsforeldre, sier hun.

«Kvinne midt i livet»

2. november arrangerer Evjen og de to gynekologene Åse Roald Sandvik og Tone Årmot Jareld konferansen «Kvinne midt i livet» på Hotel Waterfront. Der skal Evjen snakke nettopp om sexlivet etter overgangsalderen.

Én forklaring på at en del kvinner opplever at overgangsalderen kan føre til bedre sexliv, kan være at testosteronet får større betydning:

Blir flinkere å stille krav

– Noen har lansert en teori om at når østrogenet faller, blir testosteronnivået forholdsmessig høyere, og at dette kan føre til mer sexlyst. Men det kan like så godt ha med å gjøre at voksne kvinner vet bedre hva de vil, og tør å si hva de liker, og stille krav til mannen, også seksuelt. Og det liker mennene! For de fleste menn er ikke bare opptatt av seg selv, men ønsker at kvinnen skal ha det så godt som mulig, poengterer hun.

Parallelt med at testosteronet gjør seg mer gjeldende hos kvinnene, synker nivået litt hos mennene. Også dét kan påvirke parforholdet i positiv retning:

– Samtidig som kvinnene kan bli litt mer bestemte, blir mennene mer medgjørlige, humrer hun.

Inkontinens rammer en av tre

Det er selvsagt også andre sider ved overgangsalderen som blir tatt opp på konferansen. Åse Roald Sandvik skal ta for seg tabu-temaet inkontinens, som er et problem som rammer svært mange kvinner: En norsk undersøkelse fra 2020 viser for eksempel at hele 30 prosent av norske kvinner opplever urininkontinens i løpet av livet. Utenlandske undersøkelser viser at dette gjelder mellom 10 og 60 prosent

Østrogen hjelper mange

Tone Årmot Jareld skal snakke om hvordan mange kvinner med overgangsplager har fått et nytt liv etter å ha begynt med østrogentilskudd:

– Mangel på østrogen kan gi plager som muskelsmerter og søvnløshet, som igjen kan føre til depresjon. For noen blir dette så alvorlig at de kan ende opp med å falle ut av arbeidslivet for kortere eller lengre perioder. Ofte vil problemene ordne seg bare med et østrogentilskudd. Tidligere var det mange fordommer mot østrogen, og det ble mye oppmerksomhet rundt en forskningsartikkel som konkluderte med at østrogentilskudd kunne øke risikoen for visse typer kreft. Dette ble seinere tilbakevist, men dessverre var det likevel mange leger som lenge var skeptiske til å skrive ut østrogen. Heldigvis har dette bedra seg de siste åra. I dag vet vi at kvinner som tar østrogen i gjennomsnitt lever lenger enn de som ikke gjør det, opplyser Evjen.

Hun presiserer samtidig at det er noen kvinner som har andre helseproblemer som gjør at de ikke kan bruke østrogen, mens andre rett og slett ikke ønsker å bruke det.

Gutte-show

Underveis i konferansen blir det også litt underholdning. Til det har de tre arrangør-kvinnene fått tak i en helmaskulin humorgruppe som kaller seg Guttas Boyz.

Åse Roald Sandvik er gynekolog. Foto: privat
Tone Jareld er gynekolog. Foto: privat