Barnas Matfestival har lenge vært en fast og viktig del av Matfestivalen. Slik blir det selvsagt også i år, lover Monica Molvær. Hun er styreleder for Ålesund sentrumsforening, som har overtatt Matfestivalen og skal arrangere den for første gang.

– Gjennom Barnas Matfestival sprer vi både matglede og kunnskap om mat, noe som er utrolig viktig når vi tross alt bor i Norges største sjømatkommune. Derfor er Barnas Matfestival kjempeviktig for oss, sier hun engasjert.

På «barnemenyen» i år finner man blant anna fiskekakefabrikk med Atlanterhavsparken og Fiskesprell. Felleskjøpet kommer med en stor og mange små traktorer, og Borgund Dyreklubb kommer med noen av dyra der. Ålesund bibliotek og Barnas Turlag dukker også opp.

Elev-konkurranse

Det begynner å bli noen år siden Den norske Matfestivalen arrangerte NM i kokkekunst, men i år blir det i alle fall kokkekonkurranse igjen:

– Elever fra Borgund videregående kommer for å konkurrere i ulike utfordringer som kokkelauget skal gi dem. I ei tid der serveringsnæringa sliter med å rekruttere både kokker og servitører, er det ekstra viktig å få vist fram disse yrka, poengterer styrelederen.

En helt ny post på programmet blir havbrukskvelden som arrangeres i forbindelse med den offisielle åpninga av visningssenteret til Hofseth på Atlanterhavsparken.

– Så vidt jeg vet er Hofseth de første i landet som både har fått og tatt i bruk en ny type oppdrettskonsesjon som er knytta opp til en forpliktelse om å drive kunnskapsformidling, sier Molvær.

Honning, bier og øl

Honningsmaking og foredrag om birøkting blir også et nytt innslag, mens Den norske ølfestivalen etter hvert har blitt et fast og populært sideprogram under Matfestivalen. Torsdagen er det hjemmebryggerne som skal vise fram noen av godsakene sine, mens det blir bryggeriene (mest små og lokale, men også et større, landsdekkende «mikrobryggeri» som Nøgne Ø) sin tur på fredag og lørdag.

Også andre edle drikker blir det anledning til å bli kjent med i løpet av festivalen: Det blir nemlig både vinsmaking og gin- og akevittkurs.

En rekke andre opplevelser og aktiviteter blir det også, inkludert det som for mange er det faste høydepunktet under Matfestivalen:

– Kokkelaugets klippfiskbuffé med 25 ulike retter er alltid veldig populært! Dessuten anbefaler vi å prøve «Byens meny», som går ut på at vi har utfordra alle byens restauranter til å tilby en helt egen rett under Matfestivalen, sier Monica Molvær.