Noe vi tror var et fluesnapperpar hadde nemlig bestemt seg for at dørkransen på inngangsdøra var et egnet sted å tilbringe sommeren sammen med sine nyklekte små. Fugleungene kunne umulig ha vært mange timer gamle da vi ankom, for det lå fortsatt fuktige eggeskall rett under redet, og ungene var bittesmå og relativt pjusket i fjøra.

Et dilemma

Det var ikke førte gangen vi hadde sommergjester boende på trammen, men sist var det på toppen av utelampa og litt lettere å forholde seg til. Hvordan i alle dager skulle vi håndtere dette? Vi hadde jo planer om å tilbringe store deler av ferien vår der, og nøklene til bakdøra lå inne i hytta. Vi bestemte oss for å forsiktig snike oss inn, få fatt i nøklene som lå inne, og ta bagasjen vår inn fra baksiden.

Litt upraktisk

I løpet av den neste dagen kunne vi på relativt nært hold følge med på det iherdige fugleparets innsats for å fø opp ungene sine. Og selv om de var svært oppmerksomme på vår tilstedeværelse, virket det som de på sett og vis hadde avfunnet seg med situasjonen. VI bestemte oss derfor for å forsiktig begynne å bruke døra vår igjen. Foreldrene var svært kjappe med å stikke hver gang vi nærmet oss døra, men var relativt raskt tilbake for å fortsette matinga når vi var borte igjen. Selv om dette nok ikke var helt optimalt for fuglene, delte vi på døra de neste tre dagene.

Mor, eller far på mellomlanding på vei til redet. Vi hører gjerne fra den som kan bekrefte, eventuelt avkrefte at dette faktisk er en fluesnapper. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Vokste fort

Etter å ha vært hjemom i noen dager, var spenningen derfor stor da vi var innom hytta igjen på vei til Oslo. Fuglene var der fortsatt i full vigør, og ungene hadde blitt mye større bare i løpet av de fire dagene vi hadde vært borte. Vi var ikke mindre spente på hvordan det hadde gått med den lille familien da vi returnerte fra hovedstaden etter ei uke.

I denne dørkransen bodde den lille familien Foto: Kåre Stig Nøstdal

Flytta ut

Vi ble nokså overasket da vi oppdaget at redet var tomt, men at alt så ut til å ha skjedd i fredelige former. Vi ble derfor svært så letta da vi så, det vil i alle fall tror, var både begge foreldrene og ungene, fly rundt mellom bjørketrærne foran terrassen vår. Og der var de fortsatt da vi dro hjem fra hytta. Vi synes det er stas med besøk i ferien, men vil likevel ta bort dørkransen neste sommer. Så da får eventuelle flyvende feriegjester ta til takke med heller å bo i taklampa.