Havila Castor er Havila Kystrutens andre skip på den tradisjonelle hurtigrutestrekninga mellom Bergen og Kirkenes. Mandag ble det døpt – i Ålesund.

De frammøtte fikk først høre et blanda korps med musikanter fra Musikklaget Brage og Aalesunds ungdomsmusikkorps spille et sett velkjente marsjer. Deretter tok administrerende direktør i Havila Kystruten, Bent Martini ordet og fortalte litt om hvor glade de var for at de endelig kunne døpe Havila Castor, til tross for all motvinden – inkludert en pandemi – som har møtt den nye aktøren på den historiske skipsruta.

Helt siden oppstarten i 1893 har ruta langs vestkysten av Norge vært kjent som Hurtigruta, men fra og med med 2021 innførte staten det offisielle navnet «Kystruta Bergen-Kirkenes», ifølge snl.no (Store norske leksikon). I starten gikk ruta bare fra Trondheim til Tromsø (vinterstid) og Hammerfest (sommerstid). I 1898 ble det sørligste endestoppet på ruta flytta til Bergen, og i 1908 ble det nord-østligste endepunktet blitt forlenga til Kirkenes, går det videre fram av snl.no.

Bent Martini kunne for øvrig love at Havilas tredje skip på denne strekninga skal settes inn fra nyttår, og at skip nummer fire kommer i løpet av første kvartal neste år.

Nytt i Uka hadde dessverre ikke mulighet til å være til stede helt fram til selve dåpen.

Havila-reder Per Sævik til venstre for barnebarnet Aurora Sævik (i bunad), som han hadde invitert til å være gudmor for Havila Castor. Skipet ble døpt med vann fra Geiranger. Foto: Kenneth Kamp
Musikklaget Brage og Aalesunds undomsmusikkorps stod for den musikalske oppvarminga før dåpen. Foto: Kenneth Kamp