Nok en gang samarbeider Sparebanken Møre og Forskerfabrikken om sommerskolen «Sommerlab», som avholdes i Newton-rommet på NMK. Dette er et årlig forskerkurs over fem dager i sommerferien for barn i alderen 9–12 år, der de får utforske naturvitenskapens spennende verden gjennom ulike eksperimenter og aktiviteter. Målet er å gi barna dypere forståelse og vekke interessen for realfagene.

– Vi ønsker at barna skal ha det gøy med realfag og finne glede i det. I tillegg får de møte nye venner og kanskje lære noe nytt, sier kursleder Nevena Cabrilo.

Kursleder Nevena Cabrilo. Foto: Kristian Moe

Elektrisitet og klimagasser

Sommerskolen begynte i 2002 og har blitt arrangert hvert år siden. Ifølge Cabrilo alternerer de mellom to ulike programmer, slik at det blir samme program annethvert år. Under årets kurs har fokuset vært på elektriske kretser, kjemiske reaksjoner og klimagasser, og barna har fått prøve å gjennomføre eksperimenter innenfor disse temaene.

– Vi har for eksempel tatt ut DNA-et fra spyttet deres, samt gjort et eksperiment med eddik, natron og bobler. Tidligere i uka har vi produsert CO2, og lagd såpebobler av hydrogengass, som vi kunne sette fyr på og dermed lage en liten eksplosjon. Og så skal vi lage solcellebiler, forteller hun.

Barna fikk prøve seg på eksperimentet «Svevende såpebobler». Foto: Kristian Moe

God respons

Kurslederen kan også melde om svært god respons på sommerskolen, både fra barn og foreldre. I år har Sparebanken Møre og Kongsberg gitt sommerskolen støtte, slik at det har blitt mye billigere å være med. Det har gjort at pågangen har vært såpass stor at Forskerfabrikken har måttet satt opp ekstrakurs.

– Dette er vårt tredje kurs her og vårt fjerde kurs totalt hittil. Det er mer enn planlagt. Alle har det kjekt og går herfra med et godt inntrykk, noe de gir uttrykk for i skjemaet som de fyller ut på slutten av hvert kurs. Det er utelukkende positive tilbakemeldinger, smiler Nevena Cabrilo.

Eilert, Leona, Olav H.R. og Olav R.S, koste seg på forskerkurs. Foto: Kristian Moe

Entusiastiske barn

Da Nytt i Uka/AESby var innom sommerskolen, ble vi møtt av svært entusiastiske barn som koste seg med realfagseksperimenter. Av barna vi møtte, tok vi en prat med Eilert som deltar på «Sommerlab» for aller første gang.

– Det er veldig gøy å være her. Jeg var litt interessert i realfag før sommerskolen, men føler at jeg har kommet mer inn i det mens jeg har vært her. I tillegg har jeg lært mye som jeg ikke visste fra før, sier Eilert.

– Hva er det gøyeste du har gjort på sommerskolen?

– Det var i går da vi eksploderte såpebobler, svarer han kontant, og får støtte av Olav H.R. og Olav R.S.

– Vi har lært en del og gjort mange kule eksperimenter. Det kuleste var de eksploderende såpeboblene! Men alt har vært bra og vi angrer ikke på at vi ble med, istemmer de to Olav-ene.

Johannes (venstre bak), Julia (venstre foran), Anna K. og Anna T.G. Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe
Foto: Kristian Moe
Mille og Nikoline. Foto: Kristian Moe