Researcher’s Night er en internasjonal dag som arrangeres i mer enn 400 byer i over 25 land. Dagen faller alltid på den siste fredagen i september under Forskningsdagene, og i år er dette 29. september. Dette er ungdommene sin forskerkveld, og skal skape begeistring, forståelse og interesse for forskning, vitenskap og realfag. I Ålesund har det aldri blitt holdt arrangement i forbindelse med Researcher’s Night, men på fredag blir det stands med varierte aktiviteter over hele Atlanterhavsparken for ungdommer på Sunnmøre.

– Dette er en kveld i samarbeid med NTNU, Helseforetaket Møre og Romsdal, Møreforskning og Marint Kompetansesenter. Det skal være en gøy og annerledes fredagskveld for ungdommene, og vi tror at vi har laget til et kjempebra program, sier pedagogisk ansvarlig ved Atlanterhavsparken, Jeanette Giske Hjelle.

Kulinariske forskningsopplevelser

Videre opplyser Jeanette at det allerede er påmeldt over 100 ungdommer til den første Researcher’s Night i Ålesund. Disse ungdommene kommer til å få hektiske timer på Atlanterhavsparken med mye forskjellige aktiviteter knyttet til forskning. Rundt om i lokalet blir det plassert ut over 20 stands med diverse ting å gjøre som er knyttet opp mot et fenomen eller noe annet forskningsrelatert. På noen av standene kan ungdommene blant anna få spennende kulinariske opplevelser.

– Vi skal ha en stand med mirakelbær, som er et bær som finnes i sydligere strøk og som gjør noe med smaksløkene våre. Det er en kjempekul og rar opplevelse som elevene får prøve. Vi skal også ha en stand der de får lage drops og en annen der de skal lage iskrem av flytende nitrogen, med en del gode og noen eksperimentelle smaker. I tillegg skal de få muligheten til å lage sukkertarechips, avslører Jeanette Giske Hjelle.

Stian Sandø og Dennis Siva, kjent fra blant anna Newton, kommer for å ha vitenshow under Researcher’s Night. Foto: Pressefoto

VR, konkurranser og kahoot

Utenom de kulinariske standene, er det mye annet spennende på programmet. Noe av det andre ungdommene skal få bryne seg på, er blant anna programmering, VR-briller, roboter og konkurranser.

– Helseforetaket skal ha 2–3 stander med haptisk kirurgi og roboter. I tillegg kommer Spjelkavik videregående skole, som er midt i et forskningsprosjekt der de forsker på mikroplast i fiskegjeller. Så må jeg også nevne at kvelden avsluttes med en kahoot. Rundt om på standene vil det være en slags faktaopplysning, så det kan være lurt å følge nøye med om man vil vinne kahooten, forteller Jeanette.

Vil gjøre dette årlig

Siden dette er første gang Researcher’s Night arrangeres i Ålesund, blir årets arrangement et prøveprosjekt. Men Jeanette håper at forskningskvelden for ungdom kan bli en årlig begivenhet på Atlanterhavsparken.

– Dette er noe vi håper å få til hvert år, og vi har egentlig bestemt oss allerede for at vi vil ha det årlig. Researcher’s Night skjer hvert år rundt om i landet og Europa, så hvorfor ikke her? Vi må lage slike ting lokalt og vi har muligheten til det, så dette er noe vi ønsker å gjøre for ungdommen, sier hun, og legger ikke skjul på at hun gleder seg veldig til første utgave av Researcher’s Night i Ålesund.

– Uten tvil! Jeg gleder meg enormt. Samtidig er jeg litt spent på om alt går som planlagt, men vi har jobbet ganske grundig med det, så jeg føler meg trygg på at det går bra. Forhåpentligvis kommer det også enda flere enn de 100 som allerede er påmeldt. Det er åpent for alle ungdommene på Sunnmøre, så det er bare å ta turen hit hvis man vil, smiler Jeanette Giske Hjelle.