Det er ikke så mange steder man kan hogge sine egne juletrær her i regionen, men på Holen gård i Solnørdalen i Ørskog har man lang tradisjon for dette.

– Da vi overtok gården for ti år siden, hadde den tidligere eieren arrangert selvhogst i mange år. Vi valgte å fortsette med dette og har hatt selvhogst hvert eneste år, sier Torgeir Ølnes.

Barnefamilier

Han forteller at selvhogst er særlig populært blant barnefamilier, og da spesielt der noen av de voksne selv har vært vant med å være med ut og finne og hogge juletreet i barndommen.

Det er mulig å avtale å komme til gården for å hogge juletre når som helst, men nå til helga legger Torgeir og kona, Tanja Hunhammer, til rette for at hogginga – og ikke minst leitinga etter det perfekte treet – skal bli ekstra juletrivelig:

– Vi innreder låven, spiller julemusikk og serverer gløgg og pepperkaker. Man kan også spise medbragt mat – eller man kan låne bålpanna og spise ute i gapahuken i skogen, lokker Torgeir.

Så langt han kjenner til, er det ikke andre her i regionen som driver med selvhogst lenger, så tilbudet på Holen gård trekker til seg barnefamilier fra Ålesund til Vestnes.

Norsk gran i vinden

Selvhoggerne kan velge mellom edelgran og norsk gran. På det området har det vært en stor dreining i løpet av de ti åra Torgeir og Tanja har holdt på:

– Da vi begynte, ville folk nesten bare ha edelgran, men nå er det omtrent femti-femti mellom edelgranen og den norske. Jeg tror noe av årsaka er at folk vil ha den granlukta som de er vant til, og den får de bare med den norske grana, sier Torgeir Ølnes.