– På vinteren i Ukraina kan det bli opptil 20 minusgrader, og det begynner å bli veldig kaldt allerede. Derfor prøver vi å samle inn varme klær, undertøy og sokker til ukrainske soldater som fryser, sier Kristina Teige.

Hjelp Ukraina Sunnmøre

Teige selv kommer fra Ukraina, men har bodd i Norge i 10 år. Etter at krigen i hjemlandet brøt ut, har hun vært involvert i flere innsamlingsaksjoner for å hjelpe til så godt hun kan. Helt siden begynnelsen av mars har hun sammen med blant andre Hjelp Ukraina Sunnmøre – en gruppe veteraner og andre med bakgrunn i Forsvaret som ønsker i bistå med hjelp til de som er rammet av krigen – samla inn mye utstyr og hjelpemidler til Ukraina.

– Vi har blant anna sendt av gårde fire fulle lastebiler med forskjellig utstyr. I tillegg har den ukrainske foreningen i Norge kjøpt inn en egen ambulanse og kjørt til Ukraina selv. Vi prøver å gjøre så godt vi kan, forteller hun.

Facebook-aksjon

Teige forteller at hun tidligere har spurt folk om innsamling av varme klær, men at responsen var dårlig. I tillegg har hun forsøkt å engasjere ukrainere til å strikke, men også der var det lite respons. Hun synes selv at det er fantastisk å se hvordan folk strikker ulike mønstre og har blitt veldig fascinert av strikking. Derfor bestemte hun seg for å ty til en Facebook-aksjon der hun etterlyste strikkeglade mennesker som ville strikke for Ukraina.

– Der fikk vi veldig god respons. Jeg snakket med en som sa at det var ingen interesse, men selv han har fått to fulle sekker. Folk har bare kommet og kommet for å gi, og garasjen min er full. Jeg har sendt mange kasser med klær og gjør det fortsatt, smiler hun.

Hun legger til at de også koordinerer med en gruppe som sender medisinsk utstyr, og at de får en del klær fra gjenbruksbuikker.

– Jeg henter også klær privat hos folk som har kontaktet meg, sier Teige.

Engasjement og giverglede

Hun mener at ideen er ganske enkel og at det er positivt at de ikke ber om penger. Hovedpoenget er å engasjere folk, og nå prøver de også å engasjere ukrainere, blant anna ved å dele ut garn til ukrainere som vil strikke.

– Det er mange som er engasjert. Vi har et godt samarbeid med mange og fordeler oss slik at vi kan fokusere på ulike grupper. Min målgruppe er primært soldater, men jeg sender også pakker til andre, forklarer Kristina Teige.

– Dette er en veldig viktig sak som hadde utspring i en liten aksjon. I begynnelsen var det viktigste å samle inn sokker, men folk begynte å gi klær, og da var det greit å samle inn det også. Hvis vi kan få enda mer, hadde det vært topp, enten det er undertøy, sokker, hansker, varme klær eller luer. Vi sier ikke nei til noe, og givergleden har vært fantastisk, avslutter hun.