Ocean Space Race er en nasjonal konkurranse med fire konkurranseklasser for elever på videregående skoler med faget teknologi og forskningslære og datateknologi og elektronikk. Elevene får en gruppeoppgave på skolen der de skal bygge enten en båt, en vindturbin, en forskningshavbøye eller noe selvvalgt. Gjennom oppgaven blir kunnskapene i matte, fysikk, koding, elektronikk og materialteknologi utviklet, og målet med konkurransen er å få flere elever til å forstå mer om havet, havmiljøet, havets krefter og verdiskapingen som foregår i havet.

I år skal elever fra Spjelkavik videregående skole konkurrere i klassen Den Unge Skipsdesigneren med et skrog som de selv har designet og bygd.

– Skroget vårt er laget av en slags isopor. På forhånd brukte vi et program der vi tegnet båten og se sånn cirka hvordan den kom til å se ut. Deretter skar vi ut isoporplatene og limte dem sammen til et skrog som vi kan konkurrere med, forklarer Fillip Leine, som er én av elevene ved Spjelkavik videregående skole som skal være med til Trondheim i mars.

Skroget som elevene ved Spjelkavik videregående skole har bygd under testing i slepetanken på NTNU i Ålesund. Foto: Kristian Moe

Går for seier

Leine forteller også at hele prosessen med å designe og lage et eget skrog har vært gøy og lærerikt. Sammen med sine medelever håper han å komme hjem til Ålesund med et godt resultat fra Ocean Space Race.

– Det blir veldig kult å konkurrere. Vi satser på å komme høyt opp på resultatlista, og forhåpentligvis tar vi med oss seieren hjem, sier han med et smil.

Godt utgangspunkt

Fredag var elevene på besøk på NTNU for å forberede seg til Ocean Space Race. Der fikk de testet skroget sitt i slepetanken, samt råd og veiledning fra studenter ved NTNU i Ålesund. Blant testene som ble gjort var å teste motstanden til skroget ved å dra det gjennom vannet og måle forskjellige motstander i forskjellige hastigheter.

– Det gir oss informasjon om hvordan båten vil oppføre seg i en virkelig skala. Vi får blant annet vite hvor mye motorkraft den trenger og hvor stor rekkevidde den kan ha, opplyser skipsdesign-student ved NTNU i Ålesund, Lars Vestnes Larsen.

Hvordan gjorde skroget det på testene?

– Det gikk overraskende bra. Det ser ut som at elevene har lagd et godt og balansert skrog med ganske god ytelse. Jeg tror de kommer til å gjøre det kjempebra i Ocean Space Race. Det er et strålende skrog som virkelig kommer til å gjøre jobben sin, skryter Lars Vestnes Larsen.