– Vi mener at status på vedlikehold av veilys i dag ikke er noe spesielt sammenlignet med samme tid i andre år. Det er ikke unaturlig at det blir flere feilmeldinger og mørke lamper når høstmørket setter inn, fordi det er da de mørke lampene kommer best til syne, uttaler avdelingsleder for elektro Møre i Eviny Solutions, Kenneth Langvatn.

Og får støtte av avdelingsingeniør ved natur, landbruk og områdeforvaltning i Ålesund kommune, Martin Gandrudbakken:

– Det pleier å være en del feilmeldinger på høsten, men jeg føler ikke at det er spesielt ille i år. Vi har imidlertid hatt noe arbeid langs veinettet, kanskje mer enn tidligere, der veilys har blitt midlertidig utkoblet. En slik utkobling, før en får koblet om, skal kun være korte stopp og ikke vedvare over mange dager. Her er det viktig at el-entreprenører har god dialog med våre samarbeidspartnere for drift- og vedlikehold av veilys, sier han.

Glad for innmeldingene

På Ålesund kommune sin hjemmeside finnes det et innrapporteringssystem der man kan melde inn feil og blir koblet direkte videre til kommunenes samarbeidspartnere. I gamle Ålesund kommune er det Eviny Solutions som tar seg av drift og vedlikehold, mens i indre kommunedel er det Nordvest Nett. For gamle Sandøy kommune er det Sandøy Energi som som har ansvaret. Både Langvatn og Gandrudbakken setter pris på alle som melder inn feil og er klar på at dette må fortsette, spesielt nå på høsten.

– Vi er avhengige av det. Det er de beste tilbakemeldingene vi kan få, for da kan vi se direkte på det, samtykker de.

Kan bli bedre, men har kontroll

Langvatn opplyser om at Eviny har to biler ute på veilysutbedring i sitt ansvarsområde kontinuerlig, og forklarer samtidig at de noen ganger må samle opp flere mørke gatelys grunnet veistenging.

– Det gjør vi for å ha en mest mulig effektiv vedlikeholdsdrift. Da kan det hende at det tar litt lengre tid før en feilmelding av en mørk lampe blir fikset. Men vi opplever at det går fint nå, med den bemanningen og feilmeldingsmengden vi har i vårt område, forteller han.

– Vi er ikke fullkomne og kan selvfølgelig bli bedre, noe vi alltid prøver på. Vi prøver å rette opp så snart vi har mulighet, men prøver også å forsere der vi ser at det er nødvendig, meddeler Martin Gandrudbakken.

– Vi jobber gjennom hele høsten med å ajourføre veilysnettet. Som sagt er det ikke unormalt med mange feilmeldinger på denne tiden av året, og vi jobber kontinuerlig med de meldingene vi får, forsikrer Kenneth Langvatn.