Guttene reiste sammen med 22 andre speidere fra hele Norge, og målet for turen var å lære om internasjonal speiding og å møte andre speidere.

– Mange tror at å være speider bare handler om å gå på tur og lage bål, men det er så mye mer enn det. Vi lærer utrolig mye nytt og får mange nye venner, sier Jakob Bratli Veddegjærde.

Søkte om å delta

– For å bli plukket ut til turen må du sende søknad og ha litt flaks, sier Veddegjærde.

På Kmspeiders nettside beskrives Kandersteg-turen som en belønning til en speider som bidrar på en positiv måte til speiderarbeidet i gruppa. De som ønsker å delta må derfor sende en søknad, med anbefalingsbrev fra speiderleder, om hvorfor akkurat de fortjener det for å kunne bli plukket ut.

– Når jeg fikk vite at jeg ble plukket ut til turen ble jeg utrolig glad. Jeg var sammen med søstra mi når jeg fikk vite det, så jeg prøvde å holde meg rolig på utsiden, men på innsiden jublet jeg, forteller Alexander Walderhaug.

Gøy og lærerikt

– Vi lærte mye om internasjonal speiding, altså hvordan speidere fra andre land skiller seg fra oss i Norge, også ble vi kjent med mange av de andre deltakerne, forteller Walderhaug.

Guttene forteller at de møtte flere store grupper med engelske speidere, og noen få fra Finland, Nederland og Frankrike. I tillegg var de ansatte der de bodde, på Kandersteg International Scout Centre, fra hele verden.

– Det var en veldig gøy tur, det gøyeste med turen var nok å få så mange nye speidervenner fra flere forskjellige land og å lære mer om dem, sier Veddegjærde.

Walderhaug er enig, men legger til:

– Jeg likte veldig godt å stå på slalåm og kveldene når vi hadde “Internasjonalt Leirbål”, avslutter Alexander Waldehaug.

Internasjonal leirbålsamling. Foto: Jakob Bratli Veddegjærde
De norske speiderne som deltok på Eventyr Utland Sveits. Foto: KMspeider
Kandersteg International Scout Centre (KISC) i Sveits. Foto: Jakob Bratli Veddegjærde
Guttene likte godt å stå på ski på turen. Foto: Jakob Bratli Veddegjærde