Rusfri dag er en dag som har blitt arrangert siden 2011 etter initiativ fra Frelsesarmeen. Dagen markeres 8. juni hvert år og fokuserer på gode, rusfrie arenaer. Samtidig ønsker Frelsesarmeen å slå et slag for solidaritet med dem som strever med eget eller andres rusmisbruk.

I går ble dagen markert med aktiviteter på Varmestua – et dagsenter for folk som er i aktiv rus og for folk som ønsker å ha et fellesskap. I tillegg hadde Frelsesarmeen stand på Kremmergaarden.

– Vi har hatt smakskonkurranse på alkoholfrie drikker. Vi har også hatt konsert med en fiolinist og en quiz. Ellers har det vært gode samtaler og vår tradisjonelle pølsefest som vi alltid har på Rusfri dag, forteller Kristine Hurlen, som er daglig leder i Frelsesarmeen rusomsorg Ålesund og omegn.

Daglig leder i Frelsesarmeen rusomsorg Ålesund og omegn, Kristine Hurlen, var svært fornøyd med markeringa av Rusfri dag. Hun mener at en slik dag er veldig viktig å markere. Foto: Kristian Moe

Stand for første gang

Under årets markering hadde Frelsesarmeen stand på Kremmergaarden for aller første gang. Der var det muligheter for å smake og kjøpe den hjemmelagde eplemosten «Epleslang», som Frelsesarmeen lager av epler som ikke blir brukt. I tillegg var det salg av boka «Tørst», som er en oppskriftsbok på alkoholfrie drinker.

– Vi ønsket å være synlige slik at folk flest skulle se oss, og kanskje stoppe opp og reflektere over eget rusbruk, sier Hurlen.

Sverre Tunset, Åse Berg Grønvik, Kristine Hurlen og Magne Olav Kvalø fra Frelsesarmeen var på plass på Varmestua. Foto: Kristian Moe

Viktig dag

Hun opplyser også om godt oppmøte på dagen, både fra personer som er innom Varmestua daglig, men også folk som har tatt turen innom for anledningen. Hurlen mener det er svært viktig å ha en dag med fokus på rusfrihet, og forteller at hun får samme tilbakemeldinger fra folk flest også.

– Vi har hatt veldig god respons på Rusfri dag, og folk mener det er viktig å ha en slik markering. Det er også overraskende mange som mener at de har en usunn rusbruk. At folk kjenner på det på den måten, gjør at vi tenker det er ekstra viktig å ha en dag som dette, poengterer Kristine Hurlen.