–Det har alltid kommet veldig naturlig for meg. For eksempel da jeg var ute og reiste og liker meg godt en plass, tenkte jeg alltid på hvorfor jeg likte meg så godt akkurat der. Om det er fargebruken, romløsningen, materialvalgene, interiøret, tekstilen på møblene, en spesiell lampe eller belysningen generelt. Jeg har alltid engasjert meg for dette, noe som har gjort det veldig naturlig for meg å gå for denne retningen, forteller Josefine Hagen.

Egen bedrift

Så lenge hun kan huske har Josefine latt seg inspirere og vært interessert i interiør og arkitektur. Dette førte til at hun i ung alder bestemte seg for at det var innen dette yrket hun ønsket en karriere. Etter fire tøffe år med studier, som inkluderer interiørdesign i Bergen, Design Thinking i Oslo og til slutt en Bachelor of Honours grad i Interiørarkitektur, kan Josefine nå kalle seg en fullverdig interiørdesigner og interiørarkitekt i en alder av 23 år. I januar tok hun barndomsdrømmen et steg videre og startet sin egen bedrift, Josefine Hagen Interiørarkitekt AS.

– Jeg har alltid tenkt at dette var noe jeg ville, men kanskje litt senere i livet. Det føltes bare veldig riktig å kaste meg ut i det nå, ler Josefine.

Josefine pleier å fokusere på det autentiske, og vil at et rom skal skape en stemning av at det er ekte, funksjonelt og innbydende. Foto: Kristian Moe

Flere prosjekter i gang

Etter tre måneder som selvstendig næringsdrivende er Josefine foreløpig i oppstartsfasen, men har allerede fått hendene fulle med flere prosjekter under arbeid. Blant annet jobber hun med et gammelt hus fra 1934 som skal totalrenoveres, samtidig som hun har noen prosjekter med nyere og mer moderne næringsbygg. Men det er spesielt prosjekter som involverer eldre, sjelfulle bygg som engasjerer interiørarkitekten Josefine aller mest.

– Det er utrolig spennende å få være med på prosjekter der det er snakk om sjelfulle bygg som skal bevares og få et nytt liv, dette engasjerer meg virkelig. Det er noe jeg absolutt kunne tenke meg å jobbe videre med, og noe Ålesund har mye av, sier hun entusiastisk.

Har du satt deg et mål med bedriften din?

– Det er flere og flere som bruker interiørarkitekter og ser verdien av det å benytte seg av den hjelpen. Målet mitt er å kunne skape de rette omgivelsene for kundene, som kan øke livskvaliteten deres. Slike omgivelser skal skapes med et mål om at de skal vare over tid, så får vi se hvor langt det tar meg, svarer Josefine Hagen.

Et moodboard som Josefine jobber med. Mood/stemning: Klassisk, tradisjonelt, tidløs med et moderne preg over det hele. Løsninger som er laget for å vare. Materialer som skal opparbeide seg en naturlig patina som bidrar med å formulere den historien som har vært.

Vårens trender

For 23-åringen Josefine er det viktig at det skal være en helhet i prosjektene hennes. Hun ønsker at ting skal være autentisk og holdbart, samtidig som at kundenes ønsker og behov blir reflektert i det endelige resultatet.

– Jeg liker materialer av høy kvalitet som kan tilegne seg en naturlig patina. Når en går inn i et hus eller et rom, vil jeg at en får en følelse av at noen faktisk bruker rommene. Det skal skape en stemning av at det er ekte, funksjonelt og innbydende, forteller Josefine.

Hvilke trender er «inn» nå?

– Jeg vil si at det unike er noe flere og flere streber etter. Folk er ute etter å ha noe unikt som få andre har. Keramikk er fortsatt veldig i vinden. Her er det snakk om både servise, kruser, krukker og lysestaker. Kelimtepper i 100% ull er også noe jeg ser mer av. Rustfritt stål er også veldig på vei opp og frem. Ellers tenker jeg at det vil fortsatt være mye stein og treverk slik det har vært de siste årene. De nøytrale tidløse fargene blir også værende i trendbildet, opplyser Josefine Hagen.

– Gleder meg veldig til å kunne utforske de kommende trendene når jeg i juni skal til København på 3 days of design – en av de viktigste designmessene spør du meg. Jeg drar dit sammen med Christine Sunde som driver by Sunde, avslutter hun.