For halvannet år siden startet Ålesund kommune opp prosjektet «Fole kjekt å vere sosial og digital» – en gratis møteplass for seniorer der de kunne øke sin digitale kompetanse over en kopp kaffe – for å holde tritt med den stadig økende digitaliseringen i samfunnet. Prosjektet ble prøvd ut på seks plasser rundt om i Ålesund kommune: Moa bibliotek, Ålesund bibliotek, Brattvåg bibliotek, Skodje bibliotek, Nærkafeen på Harøya og Ørskog frivilligsentral, og i 2023 har til sammen 420 deltakere vært innom de 52 samlingene som har vært.

– De siste tallene viser at hver femte innbygger i Norge kjenner på en digital sårbarhet. Det gjør dette med digitalt utenforskap og digital sårbarhet veldig aktuelt. Hvis man skal kunne være aktiv og deltakende i samfunnet i dag, er man nødt til å ha et visst nivå med digital kompetanse. Alt foregår på nett og hvis man ikke har kunnskap og kompetanse om digitale verktøy, så havner man utenfor, sier prosjektkoordinator i Ålesund kommune, Synnøve Opsahl Melseth.

Forskjellige temaer

Tilbudet er helt gratis, og det eneste man trenger er å møte opp med PC, mobil eller iPad. For hver samling er det lagt opp til et spesifikt tema, der deltakerne først får en gjennomgang av temaet før de får individuell veiledning samtidig som de tar seg en kaffe og er sosiale med de andre deltakerne. I løpet av samlingene i 2023 har seniorene blant anna fått lære om nettvett med politiet, om Helseplattformen, sosiale medier og mye mer, og responsen på opplegget har vært positiv.

– Jeg opplever at de som kommer er veldig fornøyd. Og så er det et aspekt at det ikke bare handler om å styrke den digitale kompetansen, men det er også et sosialt aspekt for å forebygge ensomhet. Jeg tror deltakerne har opplevd dette som et veldig fint tilbud, sier Synnøve Opsahl Melseth.

Greta Rypdal har vært en ganske fast deltaker på «Fole kjekt å vere sosial og digital» i år. Hun mener at tilbudet fungerer bra og føler selv at hun har blitt sikrere på telefonen. Foto: Kristian Moe

– Fungerer godt

Og deltakerne kan bekrefte følelsen til prosjektkoordinator Synnøve Opsahl Melseth. Under årets siste samling av «Fole kjekt å vere sosial og digital», tok vi en prat med Greta Rypdal, som har vært en fast deltaker på den sosiale møteplassen.

– Det er et veldig bra tilbud. Vi har jo et tema for hver gang, men det er ikke bare slik at vi går gjennom temaet og så er vi ferdige. De er også veldig flinke til å hjelpe hver enkelt person, og det synes jeg er veldig bra, forteller hun.

Hun opplyser videre at hun har lært mye og økt sin digitale kompetanse i løpet av de gangene hun har vært med på «Fole kjekt å vere sosial og digital», og sier at hun skal være med neste år når tilbudet starter opp igjen til våren.

– Jeg har lært veldig mye siden første gang jeg var her. Jeg føler at jeg har blitt mye sikrere på telefonen og da mener jeg at tilbudet fungerer godt. I tillegg er det veldig hyggelig med det sosiale aspektet og møte likesinnede, sier Greta Rypdal.