Turneringen bestod av 10 spillere fra 1. - 7.-klasse, med to spillere fra fem utvalgte lokale skoler. Alle de deltakende elevene hadde gjort det sterkt i sin skoles skoleturnering, og fikk muligheten til å kjempe mot mesterne fra de andre skolene om å bli skolemester i sjakk. Skolene som var representert var Hatlane, Larsgården, Lerstad, Volsdalen og Blindheim.

– Her på huset er det veldig populært og motiverende for de som er med på den lokale turneringen å få møte vinnerne fra andre skoler, sier avdelingsleder ved Hatlane skole, Kenneth Ove Sunde, som var ansvarlig for sjakkturneringen.

Alle fem bordene med spente deltakere klare for avtrekk i første runde. Foto: Kristian Moe

Vant på hjemmebane

Onsdagens turnering ble satt opp som en Berger-turning. Det er en femparti-turnering, der den spilleren som står igjen til slutt blir utregnet ut ifra hvem vedkommende har møtt i sine fem partier. Dersom man vant et parti fikk man 3 poeng, remis ga 2 poeng, mens tap ga 1 poeng. Alle spillerne fikk dermed poeng hele veien, og motstanderne for hver runde ble trukket ved hjelp av et dataprogram. Alle partiene ble spilt på tid, og spillerne fikk 6 minutter til rådighet på å fullføre partiet, opplyser Sunde.

Etter litt over to timer med sjakkspilling og alle spillerne hadde fullført fem partier hver, var det Wegard Elias fra Hatlane skole som ble stående igjen som skolemester. 2.-plassen gikk til Olav fra Volsdalen skole, mens Matheo fra Hatlane skole tok 3.-plassen.

– Gjennomføringen gikk veldig bra, og dagen ble avsluttet med pizza og solo til alle 10 som var med, forteller assisterende rektor ved Hatlane skole, Knut Pettersen.

Wegard Elias fra Hatlane skole var best i turneringen og ble skolemester. Foto: Kristian Moe
Olav fra Volsdalen skole stakk av med 2.-plassen i turneringen. Foto: Kristian Moe
Matheo (i grå genser) ble nummer 3 i sjakkturneringen på Hatlane skole. Foto: Kristian Moe

Tilbyr noe annet

Dette er ikke første gangen det blir arrangert sjakkturnering her i området. For noen år siden ble det avholdt turnering i Spjelkavik med Spjelkavik, Hatlane og Åse som deltakende skoler. Grunnet koronaen ble turneringen stoppet, men sjakkengasjementet fortsatte. Da ble det holdt sjakkturneringer via nett på chess.com. Kenneth Ove Sunde mener at det må være et engasjement fra skolene, og drifter selv sjakklubb på Hatlane for 2. - 7.-klasse.

– Vi har sjakklubb på tirsdager og torsdager. Da er de yngste på tirsdagene, mens de eldste er på torsdagene, forteller han.

Hva er det sjakken tilbyr for elevene, og hvordan er det å se at elever tar til seg spillet i ung alder?

– Den tilbyr jo noe annet enn vanlig ballaktivitet. Sjakk er en aktivitet som bruker topplokket og utfordrer elevene til å tenke strategisk. Det er en rolig aktivitet, men en aktivitet som på en måte er vel så aktiv likevel, hevder Sunde.

– Også er det veldig motiverende å se at elevene tenker strategisk i så ung alder. Sjakk har ingen alder og vi har mange glupe 2. og 3.-klassinger. Det er kjempefascinerende, avslutter Kenneth Ove Sunde.

Avdelingsleder ved Hatlane skole, Kenneth Ove Sunde, var hovedansvarlig for gjennomføringen av onsdagens sjakkturnering. Han synes det er veldig fascinerende å se elever tenke strategisk fra ung alder av. Foto: Kristian Moe

Se bildeserie fra turneringen under: