Og jeg tenker at så lenge det ikke er meldt om alvorlige personskader, så må det da være lov. I alle fall om det gjøres med et aldri så lite glimt i øyet.

For nå har det skjedd igjen - også i år. Mens gult høstløv de siste 14 dagene har danset ned fra himmelen her hos oss, har det ufattelige skjedd på Østlandet: Det har kommet snø! Riktignok ikke så veldig mye snø, men nok til å hente frem krigstypene hos alle større norske medier.

Kaos

Selv om dette var meldt flere dager i forveien, at folk hadde blitt oppfordret til å holde seg hjemme og velge hjemmekontor, og til tross for at hovedstaden vår i stor grad er befolket av nordlendinger, trøndere og sunnmøringer, så blir det kaos - igjen.

NRK kunne i Dagsrevyen mandag melde om over 50 større eller mindre hendelser. I et intervju på samme sending ble vi fortalt at det nok også er en del forsinkelser i innrapporteringene, så antallet materielle skader ville nok bli betydelig mye høyere. Det ble også presisert at å kjøre med sommerdekk på vinterføre kan gi avkortninger i forsikringsutbetalingen. Bombe!

Vi kunne se folk i Fredrikstad som sto i flere timer lange køer for å få lagt om dekk, og i nyhetene klokken 23 fikk vi vite at politiet hadde startet evakuering av barn fra biler som hadde stått i kø på E18 i over fem timer. Også fra slekt og venner i hovedstaden kommer det rystende historier. En av dem jeg snakket med mandag hadde brukt over en time på ei strekning som normalt tar 15 minutter. Er det rart det blir overskrifter?

Det snør

Dette fikk meg igjen til å tenke på en norsk klassiker:

– Det snør himmelsk korrekturlakk over feilstavet sommer (......) I dag inntas jorden av en himmelsk hær uten våpen tvinges hele byen i kne, sang Anne Grete Preus, og sånn er det. Ikke mye «Det snør, det snør tiddelibom» over dette altså.

Skadefryd

Så lurer jeg på hvor denne litt ynkelige skadefryden min kommer fra? Kanskje kommer den fordi vi her på Nordvestlandet værmessig ofte ender opp som «dritten i midten»? Med solskinn rundt oss på alle kanter sommeren gjennom, mens det bøtter ned i hodene på oss, og den eneste trøsten vi har er at strømmen i alle fall blir billig. Og mens det er relativt stabil vinter andre steder i landet, så varierer våre vintre mellom minus èn og pluss åtte grader og mellom litt mindre og litt mer våt nedbør, men fortsatt er i alle fall strømmen billigere.

Men ærlig talt

Flytte til Østlandet kanskje? Nei. Sannheten er nok at vi trenger ikke så mange slike perioder som vi har akkurat nå, for å tåle måneder med sludd og skuldrene opp under ørene. Og så er det bare en liten bonus at vi akkurat nå kan ha dette litt for oss selv. Sender mine varmeste tanker til slekt og venner i, og rundt Oslo og tenker: Jammen har vi det godt her i Norge.

Utsikt fra soveromsvinduet mitt lørdag morgen. Jeg så fargen på himmelen og lysmasta på Color Line stadion og tenkte: Aldri i livet om AaFK rykker ned til Obos-ligaen. Sjukt i grunn - men så var jo dette tross alt en tidlig lørdag morgen. Foto: Kåre Stig Nøstdal