Skattkammeret er en tjeneste som Kirkens Bymisjon står bak, der barn og unge kan få låne allslags fritidsutstyr. Stadig flere oppdager og bruker det unike tilbudet.

– Vi har hatt en dobling i utlånet fra i fjor, og vi merker at det har blitt nye grupper som forteller at økonomien er dårlig – også familier der begge foreldra er i jobb. Samtidig er det også en del av dem som låner her, som er opptatt av bærekraft og ønsker å vise barna at det ikke er alt man trenger å eie. Utstyr som man bare bruker noen få ganger i året, kan det være like bra å låne. Hos oss er alle like velkomne, uansett om det er økonomiske eller andre grunner til at folk vil låne utstyr, forteller Espen Ellefsen, som er leder for Skattkammeret.

Ønsker bredt spekter av lånere

Han presiserer at de aldri spør om bakgrunnen til dem som låner, men av til er det likevel noen som forteller.

– De sterkeste historiene får vi fra dem som nesten ikke tør å komme fordi de synes det er nedverdigende. Ofte er det de som trenger det mest, som synes det er tyngst å komme. Derfor ønsker vi at flest mulig bruker oss, uavhengig av bakgrunn og situasjon, poengterer Sondre Stensbø.

Har dobla utlånet fra i fjor

Skattkammeret, som holder til sentralt i Spjelkavik, har i dag hele 4 000 gjenstander til utlån, fra til turklær og sko til telt, kajakker, sykler og ski. I fjor lånte de ut mer enn 10 000 enheter, og i år ble dette antallet passert allerede tidlig på sommeren. Vinteren er høysesong; da lånes det ut slalåmski, langrennsski, snøbrett, skøyter og klær som egner seg til de ulike aktivitetene.

– Vi kunne ha lånt ut enda mer, men huset har begrensa plass, så vi har rett og slett ikke plass til mer. Derfor må vi også for tida takk nei til folk som ønsker å donere utstyr til oss. Drømmen er å få et større lokale som samtidig er rimelig, sier Espen.

Butikk-sørvis

Målgruppa for Skattkammeret er barn og unge opp til 24 år, men også voksne kan få låne dersom det er utstyr ledig.

– Vi prøver å gi sørvis som om vi er en butikk! I tillegg til at vi låner ut direkte til private, er det en del lag og skoler som bruker oss når de skal ha skidager, turdager, leirskole eller andre aktiviteter. Noen ganger kommer lærerne aleine og henter med seg utstyr; andre ganger har de med seg elevene hit, forteller Espen.

Trenger rimelige møteplasser og aktiviteter

Gjengen på Skattkammeret mener det er et stort behov for flere rimelige og gratis aktiviteter for ungdom og for flere møteplasser med lav terskel.

– Det kommer et hopp i utgiftene når barna når en viss alder, og vi kjenner til ungdom som slutter med aktiviteter de har lyst å fortsette med, fordi de vet at foreldra har dårlig råd. For ungdom er det også viktig med gratis eller rimelig buss, slik at de kan komme seg rundt på ulike aktiviteter, sier Espen.

Behovet for flere aktiviteter og møtesteder som er rimelige og har lav terskel, mener de er særlig stort i ytre bydel og sentrum.

– For eksempel er karateklubben det eneste idrettstilbudet som er lokalisert i sentrum. Den plasseringa vet vi ble valgt nettopp fordi det er så stor mangel på aktiviteter i området. Vi i Kirkens Bymisjon hadde en periode et aktivitetstilbud på Aspøy skole en gang i uka, og det var det et kjempebehov for! Det var så mange som kom at vi dessverre ikke hadde ressurser til å fortsette med det, forteller Sondre.

– Ha et øye for barn rundt deg

– Er det noe folk flest kan gjøre for at barn og unge som vokser opp i familier med dårlig råd kan få det bedre?

– Man kan prøve å ha et blikk på ungene rundt en: Kan dere for eksempel ta med en ekstra på hytta eller en liten ferietur? Eller kan dere la noen sitte på til trening? Det kan også være lurt å tenke på hvor grensene bør gå for hva man gir i bursdagsgaver og hvor store og dyre bursdagsfestene skal være. Vi vet det er barn som finner på unnskyldninger for ikke å gå i bursdagsbesøk fordi de vet at de ikke har råd til gaver, sier Veslemøy Ask.