Store biler har vært en del av familien til Henriette i alle år. Faren kjørte langtransport i mange år, før han gikk over til å bli bussjåfør. I tillegg er også tante og morfar begge bussjåfører, og man kan dermed si at Henriette kommer fra en ekte bilfamilie. Som liten fikk hun sitte på i både lastebilen og bussen til faren, og hun har alltid elsket å kjøre bil. Da var det kanskje ikke så rart at Henriette selv ble yrkessjåfør for tre år siden.

– Storbilinteressen har alltid lagt i blodet på grunn av familien, men jeg har egentlig aldri vist særlig interesse for det selv før de siste årene, fordi jeg har alltid tenkt at jeg aldri tør å ta storbillappen. Den første gangen jeg kjørte lastebil var dritskummel, men etter hvert ble det gøy og da tok jeg lappen til slutt, forteller Henriette Emblem Blindheim med et smil.

Det blir mange timer bak rattet på lastebilen for Henriette, men det er noe hun stortrives med. Foto: Kristian Moe

– Hva er det jeg styrer med nå?

Nå har hun hatt storbillappen og vært yrkessjåfør i tre år, men spol tilbake til før lappen var i boks og den første kjøretimen. Henriette hadde bestemt seg for å ta lappen og meldt seg opp til kurs hos Åm trafikkskole.

– Det var dritskummelt å kjøre den store lastebilen, så på den første kjøretimen tenkte jeg bare «hva er det jeg styrer med nå?», ler Henriette.

– Det skumle var å kontrollere et så stort kjøretøy. Det er ganske mange tonn som skal holdes styr på og det er vanvittig mye å tenke på. Men man blir vant til det, og nå synes jeg det er lettere å kjøre storbil enn personbil, forteller hun videre.

Henriette sammen med sin trofaste lastebil. På sjåførsiden av vinduet har hun også fått satt opp sitt eget særegne skilt. Foto: Kristian Moe

Elsker jobben

Etter at kjøretimene var ferdig og førerprøven var bestått, bar det ut i arbeidslivet for Henriette. Først jobbet hun for Liaskar Transport, hvor hun ble leid ut til SRB Anleggstransport, før hun gikk videre til Vasto Anlegg. I juni i år forlot hun Vasto og begynte i sin nåværende jobb hos Haagensen Entreprenør.

– Det er et lite og koselig firma med få ansatte. Det var litt rart å gå fra et firma med veldig mange ansatte til et nytt med ganske få, men det er mye mer intimt og artig, og jeg storkoser meg, sier Henriette.

Jobben i Haagensen Entreprenør innebærer hovedsakelig å frakte masser fra et sted til et annet. Men Henriette får også bryne seg på andre arbeidsoppgaver innimellom.

– På dager der det er lite kjøring, må jeg ofte ut og hjelpe maskinføreren. Da passer jeg på at han ikke treffer rør, eller er med på å hente og frakte utstyr og rør til en annen maskinfører. Og på vinteren blir det brøyting, noe jeg tror blir veldig spennende, forteller hun.

Hva er det beste og eventuelt verste med jobben din?

– Det er egentlig ingenting jeg ikke liker med jobben. Jeg synes det er kjempeartig å få de utfordringene jeg får, selv om jeg kan være litt nølende av og til. Men når jeg først prøver synes jeg det er kjempekjekt. Det beste med jobben er det sosiale; bli kjent med folk og snakke med alle man kjenner. Hele vennskapet rundt jobben er veldig viktig. Og så er det selvfølgelig fantastisk å ha en jobb jeg elsker, smiler Henriette Emblem Blindheim.